De oprichting van Sportclub Susteren in 1934 | Terugblik 85 jaar

RedactieAlgemeen

In aanloop naar het feestweekend op 15 en 16 juni lichten we enkele opmerkelijke zaken uit. Vandaag kijken we terug op de oprichting van de club. Zoals zo vaak, is ook dit idee ontstaan in een café.

Onderstaand verhaal is een hoofdstuk in het boek 75 jaar Sportclub Susteren. Geïnteresseerden mogen een mail sturen naar info@scsusteren.nl

Het was op de zaterdag voor de zomerkermis van het jaar 1934 dat de gedachte om in Susteren een nieuwe voetbalclub op te richten vaste vormen begon aan te nemen. Mensen als Nick Storken, Harrie Klinkers, Math Heynen, W. Peters, A. Pörteners, J. Thissen, J. Huskens, A. (Teun) Hochstenbach en Anna Verjans zaten in het café van Wil Bohnen aan de Stationsstraat tot ver na sluitingsuur bij elkaar onder het genot van menig pintje.

Gelukkig was veldwachter Verhoeven niet in de buurt. Dat herhaalde zich de volgende dagen met als resultaat dat op kermisdinsdag reeds een bestuur gevormd was dat uit bovenstaande personen bestond. Ook elf spelers stonden klaar om de kleuren van de nieuwe club, die Victoria heette, te verdedigen. Deze mannen van het eerste uur waren onder andere Fr. Gruters, Herman Masthoff, Huub Stevens, Toon Claessen, H. Reinders, Steve Craenen, Bèr en Wil Philippen, Thei Seegers, Sjaak Reinders, Nicolaas Jetten en Cornèel Ermans. Nic Storken werd voorzitter, Math Heynen secretaris en Harie Klinkers penningmeester. Teun Hochstenbach moest zorgen dat de ballen in puike conditie bleven.

In 1934 zag Victoria het levenslicht. Die naam kon niet lang stand houden want in het seizoen 1935 werd de club ingedeeld bij Victoria uit Buchten. Deze vereniging had de naam al eerder en dus werd in Susteren de naam gewijzigd in R.K.Sport Vereniging Susteren (RKSVS). De clubkleuren werden blauw/wit.

De eerstvolgende zondag werd al direct gespeeld en wel tegen RIOS’31 in Pey. De wedstrijd werd met 4-3 verloren. Pikant detail, was dat het hele bestuur reserve stond, inclusief het vrouwelijk lid, Anna Verjans. Een week later ging men al in Dieteren naar de ‘Series’. De thuiswedstrijden werden gespeeld op het veld aan de Heerenstraat. Men had dit kunnen overnemen van de ter ziele gegane voetbalclub Excelsior, een vereniging die voornamelijk bestond uit spoormensen en douane beambten. Het veld werd door de spelers zelf speelklaar gemaakt. Achter de doelen werden wandplanken getimmerd want geld voor netten was er niet.

Omdat er in die tijd nog koeien op het veld mochten grazen moeten ook de koeienflats regelmatig verwijderd worden. Op zondagmorgen gingen bij toerbeurt drie mannen naar de Kep (houtzagerij) zakken met zaagsel halen waarmee het veld werd afgemaakt. Bij harde wind leverde dit nogal eens problemen op. Moest het gras gemaaid worden dan gebeurde dit met de zeis. Sommige spelers schijnen al moe te zijn geweest voor de wedstrijd begon.

Omkleden gebeurde in het clublokaal bij Wil Bohnen dat, via Anna en Paul Verjans, steeds het clublokaal van de Sportclub gebleven is. Het bestuur legde uit eigen zak geld bij elkaar om twee ballen te kopen en het spel kon beginnen. Om wat geld in de kas te krijgen werd de contributie bepaald op een kwartje per maand, wat toentertijd geen gering bedrag was.

—-

Bekijk hier het hele programma tijdens het feestweekend op 15 en 16 juni