Foto’s & wedstrijdverslag: SCS 2 overtuigende kampioen in de 1ste klasse

RedactieAlgemeen, Wedstrijdverslagen

Beek, 22 mei 2022- Nadat de laatste weken een paar maal punten werden gemorst verzekert SC Susteren 2 zich vandaag van de titel in de 1e klasse A en de promotie naar de divisie.  Degradatiekandidaat Caesar 2 vecht vandaag ook voor de broodnodige punten en blijkt gedurende 90 minuten een stugge tegenstander. “De zuus dat de wermte en de sjpanning  de jónges dan toch effe op d’n aom sjlaon”, analyseert Dennis van de Zee na afloop.   

— foto’s van het kampioenschap zijn onderaan dit bericht te vinden

Rijk gevuld 

De tribune in Beek is goed bezet en ook aan de kantinekant staan veel toeschouwers, merendeels uit Susteren.  Voor Ger en Dennis, meestal toch al actief coachend aan de zijlijn, is vandaag sowieso geen plek in de dug-out, omdat in overeenstemming met het MM-criterium1 iedereen die meer dan  4 wedstrijden voor het tweede heeft gespeeld deelgenoot van deze potentiële kampioenswedstrijd mag zijn. En zo zijn alle stoeltjes bezet door Stijn, Hay, Christiaan, Gijs, Jur en Brecht. “Rijk gevulde bank”, merkt uw verslaggever op. “Ja, die is duur”, antwoordt Ger, wijselijk in het midden latend of hij de rood-witte stoeltjes bedoelt of degenen die er op zitten. 

Niet minderen 

Na 5 minuten geeft Stef scherp voor na een combinatie Len-Sven-Milan en loopt Casper de bal keurig binnen bij de tweede paal: 0-1. De vreugde is groot. Dennis maant zijn ploeg meteen: “En nu niet minderen! Niet minderen!”. Zijn voorgevoel blijkt niet verkeerd.  De thuisploeg trekt enthousiast naar voren, Sven krijgt van Ger het commando “Wil dae bal höbbe!” en Jules en Dani worden gesommeerd geen risico te nemen. Desondanks krijgt Caesar een open doelkans, die Axel met de voet uitstekend redt. De S-side ziet een prachtige actie van Ian op rechts, die geduwd en gemangeld uiteindelijk zelfs geknield aan de achterlijn de bal in bezit houdt, om hem dan terug te leggen op de meegekomen Sven.  Dwingend is het nochtans nog niet, terwijl Caesar over links gevaarlijk doorbreekt, maar Jules redt met een goed getimede sliding in extremis. Over links volgt een mooie combinatie Milan-Stef-Caspar: Ian kopt over.  

Gevallen mannen 

Met de zon op het kunstgras “gaon dich de veut in brandj sjtaon” weet Ruud Haustermans. De drinkpauze  is dus welkom. Hervat wordt met een vrije trap die Milan in de muur schiet. Even later loopt Sven tegen zijn tegenstander aan, die naar zijn hoofd grijpt en naar de grond gaat. Elles en Yvonne, gezellig in gesprek, vragen: “Wat is gebeurd?” en krijgen uitleg van Caesars grensrechter: “Hae zal geraak zeen; ich num aan datter neet veur niks geit ligke”. In het antwoord van beide dames klinkt enige ironie door: “De meiste mansluuj neet, nae”. 

Na een inworp van Maurits draait Casper zich fraai vrij in de zestien: zijn voorzet wordt op de lijn weggewerkt. De hoekschop is voor Stef. Ian kopt perfect naar de grond, maar de keeper redt uitstekend.  

Opnieuw valt een  speler van de roodwitten naar de grond. “Ze valle väöl”, vinden de dames van de S-side. “Väöl gevallen mannen”, stelt Yvonne “baeter dan gevallen vrouwen”. 

Direct na het rustsignaal vraagt uw verslaggever de beide Wimmen (Peters en Fiddelaers) naar Die Stimmen zum Spiel. De spanning is zichtbaar en van de weeromstuit antwoordt Wim Peters zelfs in het nederlands: “Ze hebben het moeilijk”. 

Ongewijzigd 

Waayen en van der Zee laten, de rijk gevulde bank ten spijt, hun team begrijpelijkerwijze ongewijzigd. Een prachtige pass van Len op Ian brengt Sven in schietpositie, maar hij raakt de bal niet goed.  Caesar voert de druk op, zonder echter tot kansen te komen, omdat Roy, Jules, Dani en Maurits achterin alles onder controle houden. Axel vraagt wel nog aan zijn medespelers “om te blijven voetballen”, nu het spel bij momenten weinig lijn vertoont. In de 65e minuut breken Sven, Len en Casper de opbouw van Caesar en kan Milan ineens doorbreken: zijn schot vanaf de 16 is hoog en geplaatst: 0-2. “Dit is toch baeter es 1-0”, bevestigt Elles, die eerder nog aangaf dat “1-0  genóg is”. 

Taenge de sjpanning 

Brecht komt voor Dani (“Risicoloze wissel”), Stef kopt over na een voorzet van Ian, Jules redt fraai achterin, een mooie 1-2 van de gebroeders Schmitz leidt tot een schietkans voor Casper, die via een Beeks been rakelings naast gaat en Casper probeert het ook nog eens van ver, waarbij de bal mooi over de keeper heen gaat, maar landt op het net in plaats van er in. David komt voor Stef.  

Brecht schermt de bal richting zijlijn goed en sterk af. De tegenstander doet verwoede pogingen de sterke Maaseikenaar weg te zetten struikelt daarbij over zijn eigen benen en reclameert meteen bij de scheidsrechter:  “Sjeids, hae geit neet veur de bal!”, wordt meteen overruled door de dames van de S-side: “Doe onneet!” en doet er vervolgens wijselijk het zwijgen toe. Ian schiet na een strakke pass van Jules in het zijnet, vooraleer Gijs zijn plaats inneemt, Len schiet van afstand naast en hoewel de spanning na de 0-2 wel van de wedstrijd af is, is er toch nog even commotie, nadat Jules geraakt wordt in een duel.  Op het moment dat de scheidsrechter affluit biedt Esmi aan Thijs een smintje aan “taenge de sjpanning”. Het smintje wordt uiteraard in dank aangenomen, maar tevens wijst Thijs de gezellig keuvelende dames er op dat de wedstrijd inmiddels is gedaan: “Ao, is ’t gedaon?.” 

Champagne en banner 

Inmiddels vliegen de spelers en trainers elkaar in de middencirkel in de armen, worden de tenues verruild voor een groen t-shirt met “Susteren 2 Kampioen 2021-2022”, wordt de banner “SC Susteren kampioen” uitgerold en ontvangen trainers Ger en Dennis en aanvoerder Maurits een mooi boeket bloemen.    De champagne (“’T zal toch waal neet de duurste zeen, dènk ich”) knalt en spuit in het rond. De uitspraak “achter elke sterke man….” indachtig brengt Ger zijn boeket meteen naar Jozette. 

Spanning 

Dennis merkt onder het genot van een glas bier op dat de spanning er natuurlijk wel was: “De zuus dat de wermte en de sjpanning  de jónges dan toch effe op d’n aom sjlaon”. Tegelijkertijd weet hij het krachtsverschil tussen de kampioen en de degradatiekandidaat ook te duiden: “Ze höbbe in de tweède hèllef gein kans meè weggegaeve”. Een terechte kampioen, dus! 

Foto’s worden op dit moment nog ontwikkeld. Kom later terug voor de hele sfeerreportage.