Langzaam ontwakend SCS 3 (met harde kern langs de kant) afgetekend voorbij Spaubeek

RedactieSenioren, Wedstrijdverslagen

Susteren, 4 oktober 2020- Tegen een als altijd stug Spaubeek[1] lijkt het alsof Susteren zondag eerst nog even wakker moet worden. Reddingen van Axel houden de ploeg in de wedstrijd. Pas in de tweede helft, met de bij momenten stormachtige wind tegen, speelt de ploeg van Schonbrodt haar inmiddels man-meer-situatie keurig uit en maakt mooie doelpunten aan de kant waar 6 supporters conform de coronaregels buiten de afrastering keurig op afstand de wedstrijd gade slaan: “De harde kern vindt haar plek wel”, lacht Mirjam.

Corona

Daar waar de A1 gisteren tegen NWC een verrassend complete staf had gerecruteerd met aparte verzorgers, fysiotherapeut, waterzakdrager en per bidon een aparte begeleider en daarmee ondanks de coronavoorschriften (“Alleen sporters en hun begeleiders mogen binnen de omheining van het sportcomplex aanwezig zijn”) nog iets van support binnen de lijnen kreeg, daar moet het 3e het vandaag doen met 5 supporters per helft achter de afrastering van sportpark Suëstra. Tussen Roland, Mirjam en Jozette enerzijds en Thijs en Ruud anderzijds heeft bovendien nog een objectieve toeschouwer een plek veroverd. “Ik zie wel hoe er gehandhaafd wordt”, zegt Jozette. “We staan keurig buiten de afrastering”, concludeert Mirjam. Ruud geeft aan dat de A1 gisteren (0-3) eigenlijk had moeten winnen, vond de scheidsrechter “óngeluifelik; dat höb ich nog nooit mitgemaak!” en als Thijs opmerkt “En doe höbs toch al gans get mitgemaak!” objectiveert  Ruud zijn eigen waarneming met de mededeling dat “zelfs Dominique hartsjtikke gek woort”.  Waarvan akte.

Sjaave

Randy is geblesseerd, Jip legt –terecht- het primaat thuis en Gijs is ingevlogen vanuit de A1. Met de straffe wind tegen komt Spaubeek goed uit de startblokken en schiet toch driemaal gevaarlijk net naast en Axel moet eenmaal redden. Susteren lijkt nog niet volledig wakker en Thijs roept good old trainer/scout Piet de Visser in herinnering: “Iets zegt mij dat sommige spelers wellicht iets eerder naar bed zouden moeten gaan de avond voor de wedstrijd”.  Daan en Niels spelen solide in het centrum, op de vleugels hebben Mark P en Bram hun handen vol aan de snelle vleugelspelers. De felle Spaubekenaren vechten voor elke bal en nemen daarbij tweemaal Bram en Delano in hun geheel mee. “Godmiljaar, die sjaave drónger!”, roept Ruud. Bram en Mark E. leggen gezamenlijk dan weer een tegenstander over de knie (“Koekje van eigen deeg”, meent Ruud). En zo komt het geel al snel uit des scheidsrechters broekzak en ontvangt Spaubeeks linksbuiten na een opstootje met Bram zijn tweede gele kaart (en dus rood), waar Bram de eerste krijgt: “Jow, in de boetepot en mammie betaalt niks”, meldt Jozette stellig.  In de tussentijd zeilt een vrije trap van Guus voorlangs, tikt ook Delano, goed weggestuurd door Johan,  de bal net langs de foute kant van de paal en wordt een doelpunt van Milan, na een scrimmage waar Mark E., Delano en Hay bij betrokken zijn, afgekeurd.

Koffie

Mirjam maakt tijdens de rust plaats voor Wilfried en Jozette belt Ger met de mededeling dat hij zijn bevoorrechte aanwezigheid in het clublokaal kan benutten om de S-side koffie te brengen. Luid toeterend komt even later de ‘dienstauto’ met Wim Peters achter het stuur en Ger als ober aan met de koffie. Ger licht terloops nog even toe dat Spaubeeks grensrechter “eine koekwous is is; bie die goal vlag ‘r ómdat de bal achter waor; dat waor gaar neet”.

Man meer

Gijs komt na rust voor Mark E. Met de storm in de rug start Spaubeek sterk. “Niks van te zeen dat ze eine  man meer höbbe”, zegt Roland zorgelijk. Thijs meldt Wilfried dat “Daan een solide partij voetbalt”. Even later bevestigt Daan die opmerking met een geplaatste vrije trap, die Hay net mist, waardoor de bal voor de voeten valt van Guus, die beheerst de hoek uitzoekt: 1-0.  Het pleit is ondanks de 11 tegen 10 nog zeker niet beslecht: Bram en Axel moeten redden bij een doorbraak en Axel redt nog een keer met de voet bij een kopbal. Daarna lijkt de koek op bij de bezoekers.  Bas komt voor Mark P en terwijl Jozette ondertussen nog weet te melden dat trainer Niels Schonbrodt zijn geplande bruiloft heeft uitgesteld wegens corona zet Gijs Milan fraai alleen voor de keeper (die echter iets eerder bij de bal is), krijgt Bas een schietkans vanaf de zestien (gestopt), strandt een mooie aanval via Delano en Bas en gaat een voorzet van Bram scherp voorlangs.  

Mooie aanvallen

Het doelpunt van Hay (2-0) na een fraaie combinatie Niels-Guus-Bas-Delano-Bram-Milan, waarbij de laatste keurig aflegt op de goed meegelopen midvoor, wordt gevolgd door aanvallen Daan-Johan-Hay-Bas, net niet afgerond door Delano, en een kopbal van Niels op een hoekschop van Milan. Een mooie kaats van Bram op Delano, die Hay over rechts wegstuurt, die vervolgens een op maat gesneden kromme voorzet geeft op de attente Gijs,  die weliswaar volgens zijn vader “dao mer taengenaan hoof te loupe”, maar dat vervolgens technisch beheerst ook doet: 3-0. Als Delano op rechts mag ingooien en de bal via Guus, Delano en Hay uiteindelijk toch in de zestien belandt schiet  Bram uit de draai met een halve omhaal de bal over de verraste keeper in het net voor de 4-0. De snel genomen vrije trap van Niels op Milan is uitermate fraai, het schot van Johan dat uiteenspat op de lat verdiende een beter lot. Het slotakkoord is dan voor Axel, die wederom goed redt op een schot van dichtbij: “Dat is toch de derde of vierde goede redding die ik van hem tel”, merkt Wilfried bewonderend op.

Overall tevreden

De S-side ontvangt vandaag dus geen pakkende quotes van de opnieuw winnende coach, maar er is weinig verbeeldingskracht nodig om de inhoud van Schonbrodts analyse te raden. De harde kern verlaat ook zelf overall tevreden en nog steeds op ruime afstand van elkaar de bijzondere ‘tribune’ in de wetenschap dat volgende week de mogelijkheid van supporteren ‘0’ zal zijn.


[1] Die karakteristiek van de voetballers uit het dorp achter Geleen voert al terug naar 1969, toen de geelzwarten op het V-vormige terrein (middellijn lag iets dieper dan de beide doellijnen) met watervoorziening in de vorm van watertank en “ein klein buutje per man” achter de Soppestraat speelden