SC Susteren

Susteren JO19-1 sluit met spectaculaire slotwedstrijd seizoen in stijl af

Susteren, 25 mei 2019- Na de teleurstellende nederlaag vorige week in en tegen Bekkerveld lijkt Susteren vandaag tegen NWC haar beste wedstrijd van dit seizoen tot het laatst bewaard te hebben. In de eerste helft, die alles weg heeft van een galavoorstelling, worden de bezoekers uit Asten (die nog één puntje nodig hebben voor hun kampioenschap) volledig zoek gespeeld. De tweede helft ontvouwt zich als een spectaculaire thriller, die alles in zich heeft wat voetbal zo leuk maakt: strijd, emotie, flitsend combinatievoetbal, mooie doelpunten en een gelijkmaker in de 90e minuut, waarmee NWC –net als Tottenham tegen Ajax- alsnog het kampioenschap pakt. Kroniek van een heerlijke slotwedstrijd.

Suëstra, donderdag 23 mei, 21.20 uur

Na afloop van de training vindt Thomas Sevriens tijd voor een eerste korte terugblik op het seizoen: “We hebben zeker geen slecht seizoen gedraaid, maar in een paar beslissende wedstrijden hebben we het toch laten liggen: Someren uit waren we kansloos, Someren thuis was toch een ander verhaal. Born uit hebben we slecht gespeeld; Irene uit hebben we het laten liggen. Er zit toch nog wel meer in deze groep. Zaterdag kan nog een leuke wedstrijd worden. Ik gun de spelers een goede afsluiting van het seizoen. We kunnen namelijk een beslissende rol spelen in deze competitie: als wij zaterdag winnen kan SHH nog in punten gelijk komen en bij een grote overwinning op doelsaldo over NWC heen gaan. En als wij zaterdag met 1-0 voor gaan komen, gaat het die van NWC nog dun door de broek”.

Suëstra, zaterdag 25 mei, 15.00 uur

De wedstrijd SHH-SC Jekerdal in Herten begint om 16.00 uur. In Susteren steken de NWCsupporters al oranje rookbommen en vuurpijlen af. De dampen zweven bij aanvang van de wedstrijd met de zuidwestenwind over het veld. Er is langs de lijn veel belangstelling uit Asten, de tribune zit goed gevuld met Susterenaanhang. Nu Bram weer is hersteld is bovendien de Susterenbank naast Sevriens/Lemmens/Hamers zowel kwantitatief, maar zeker ook kwalitatief met Bram, Milan, Alex, Ghislain en Rens zeer goed gevuld. Met de gevleugelde uitspraak van Ger Waayen indachtig: “Doe höbs pas ein sjterk team esse eine sterke bank höbs”.

Raymond wordt verwelkomd als fotograaf, even later meldt ook Wilfried zich met volledige uitrusting. “Veer kriege vandaag genóg foto’s van de match, zeker”, constateert Jan tevreden.

Van minuut tot minuut:

2. Eerste hoekschop van Tom wordt geblokt.

3. Doorbraak via Mark-Kai-Hay-Renzo; schot van Tom vanaf rechts gaat nipt voorlangs; NWCkeeper roept tegen zijn medespelers: “Hei, we zijn begonnen!”

4. Omar stopt een schotje van links, maar moet meteen daarna goed uitkomend redden bij een doorbraak over rechts.

6. Mark blokt een inworp, overname Jules.

7. Aanval via Niels en Dani, doorbraak via Kai, Renzo kopt in het zijnet. NWCkeeper roept opnieuw: “Hei, we zijn begonnen!”. Brecht vangt zijn uittrap op, via Tom komt de bal bij Kai, die de ruimte voor zich induikt, vanaf de tribune, uit de dug-out en uit de monden van zijn medespelers hoort “Doen, doen!” en vanaf ruim 23 meter verwoestend uithaalt; de bal verdwijnt in de

linkerkruising: 1-0.

8. Daan vangt af, achtereenvolgens proberen Renzo, Hay en Brecht zich met bal en al door de tegenstanders te wurmen; Brecht wordt afgefloten wegens een houdgreep.

10. Jules blokt een aanval af, Niels werkt weg, Dani laat de rechtsbuiten vervolgens in buitenspel lopen. De aanval gaat via Tom op Hay, die Renzo wegstuurt: diens schot scheert langs de linkerpaal. Een gevoel van trots en opgetogenheid maakt zich meester van een steeds enthousiaster wordende S-side: “Auw mök, ze zeen good bezig!”.

12. NWC’s middenvelders komen Brecht drie maal tegen; de Maaseikenaar komt als overwinnaar uit de duels.

13. Mark wint zijn duel, stuurt Hay over rechts weg, de bal lijkt over de achterlijn te gaan en wordt afgeschermd door de linksback, maar Hay pikt de bal voor de achterlijn voor diens voeten weg en geeft meteen met links voor, waar Daan alerter is dan de NWCrechtsback, beter timet en hoger springt en de bal voor de keeper tegendraads in de rechterbenedenhoek kopt: 2-0. De verrassing is op eenieders gezicht te lezen, van ontzetting en spanning aan NWCzijde tot puur enthousiasme aan Susterenzijde. Niels ruimt direct na de aftrap van NWC, Dani mag ingooien.

14. Gevaarlijke aanval NWC: eerst ruimt Jules, de tweede voorzet leidt tot een kopbal die Omar met enig geluk stopt.

15. Mark legt de linksbuiten over zijn knie. “Laatste waarschuwing”, vertaalt Raymond ten behoeve van de S-side de geste van de scheidsrechter.

16. Vrije trap NWC wordt over gekopt.

18. Gevaarlijke doorbraak NWC wordt voorlangs geschoten.

19. Jules-Kai naar Tom, dan naar Daan, die over rechts doorgaat, gevaarlijk voorzet op Renzo, die de bal via de vingertoppen van de keeper rakelings naast tikt.

20. Brecht schampt de hoekschop met zijn hoofd naast.

21. Brecht vangt de uittrap zelf op, Dani zet twee één-twee’s op met Hay en Renzo, voorzet wordt geblokt. Hoekschop blijft hangen, Hay kopt in de handen van de keeper.

24. NWC drukt, maar krijgt van Mark, Jules, Niels en Dani geen schietkans.

25. Puntertje NWC rolt naast.

27. Jules onderbreekt rechtsachter, Hay roept op linksbuiten, Jules komt niet tot een pass, geeft mee aan Tom, die vanaf rechts de voorzet geeft op de inlopende Hay, die vanaf zestien meter hard, maar recht in de handen van de keeper kopt.

29. Luid aangemoedigd vecht Daan vijf duels uit op de vierkante meter, waarbij de NWCback vier maal, Daan vijf maal als winnaar uit de strijd komt. De beleving binnen en buiten het veld is enorm.

31. Een wervelende aanval via Mark, die combineert met Kai en Daan, die welhaast tiki-taka voetballen; Mark strandt aan de zestien.

32. Schot van Hay smoort, maar Brecht neemt meteen over; zijn streep wordt gestopt.

33. Vrije trap NWC op links, het schot ketst via Niels af tot hoekschop.

34. Omar vangt de hoekschop goed af.

35. Mark stuit de linksbuiten ten koste van geel.

36. Kai op Daan, Daan op Renzo; schot gaat voorlangs.

38. Dani en Kai storen goed, de pass van Tom wordt vóór Hay tot hoekschop weggekopt.

40. Dani zit er weer goed tussen, pass van Hay over de breedte van het veld op Daan. Daan controleert goed en krijgt een inworp mee en gooit over de inkomende Renzo heen. De bal stuit verder de zestien in, waar de NWCverdediging wacht; de instormende Hay niet: met een halfhoge volley gaat de bal als een kanonskogel de rechterkruising in: 3-0. “Det waas ‘d’r in en neet mee d’roet’”, concludeert Annemie.

43. Goed kaatsen over acht Susterenschijven. Jules’ pass op Tom is iets te scherp. Ruud Haustermans ziet het met verbazing aan: “Godmiljaar, wat voetballe ze good!”

44. Schot van Jules gaat naast.

45. Pass van Tom op Renzo net te kort, Kai recupereert, keeper tipt Renzo’s schot over het doel.

Suëstra, 25 mei, 15.46 uur

Omar is toe aan de rust: “Die Ramadan is killing”. Inmiddels is het bericht dat SC Jekerdal blijkbaar niet is komen opdagen in Herten; bij winst van Susteren zal de beslissing op het kampioenschap dus nog even ongewis blijven. “Erg onsportief van Jekerdal”, reageert de S-side.

Het enthousiasme over het vertoonde spel kent haast geen grenzen. Tom Schmitz looft de beleving die alle spelers tonen en vraagt zich glimlachend af “of die krachtraining op woonsdigaovend oeteindelik dan toch geholpe haet?”

Suëstra, 25 mei, 16.01 uur

46. Ghislain voor Mark; meteen een goede sliding. Jules botst tegen NWC’s midvoor. Als de neuzen op breuk zijn gecontroleerd vangt Omar de vrije trap. Kai onderschept een volgende aanval; van twee kanten gaat het meteen volle bak. Omar vangt een hoekschop keurig af.

48. Schot NWC gaat over. De koploper voert de druk op.

50. Hay breekt door, wordt in de zestien aangetikt (“Laot dich valle, kael!”, zucht de S-side; “Zo höbbe veer ‘m neet opgevoed”, zal Yvonne later zeggen), maar haalt de achterlijn en legt terug op de zestien op de aankomende Daan; het schot zoeft over.

52. Tom wordt afgefloten wegens buitenspel; pass van Jules op Hay wordt geblokt.

53. NWC dringt aan; Jules onderbreekt alert, Ghislain blokt een voorzet.

54. De groenwitten krijgen de bal niet goed weg, de linksbuiten schuit keurig binnen: 3-1.

55. Dani sneller dan zijn tegenstander; hij stuurt Tom weg over links; diens schot gaat naast.

56. Hans Opgenoort vlagt voor buitenspel van de NWCrechtsbuiten, spel gaat door, NWC’s midvoor wordt rond de 11meterstip gehaakt; scheidsrechter fluit voor strafschop. Hans vraagt om overleg, een deel van de S-side ontploft welhaast, een ander deel maant tot rust, de scheidsrechter overlegt met Hans, maar deelt zijn oordeel van ‘terugkomen uit buitenspel’ niet; Omar duikt naar de goede hoek, maar het schot is te precies: 3-2.

58. Jules moet opnieuw redden; er is nog veel commotie binnen en buiten de lijn; de spelers manen elkaar tot rust.

60. Niels op Renzo; steekpass op Hay net te scherp.

61. Susteren versaagt niet; voorzet van Daan is een prooi voor de keeper.

62. De voorzet uit de tegenaanval is voor Omar.

63. Tom’s doorbraak verijdeld, Dani wint het vervolgduel; Ghislain kopt de daaropvolgende hoekschop weg.

66. Combinatie Niels-Jules-Ghislain-Jules leidt via Renzo tot een doorbraak van Tom over rechts. In de middencirkel start Hay en terwijl de normaal gesproken rustige Thomas Sevriens zich tot zijn eigen verrassing ineens voegt in het rijtje van de fluitende en roepende Dick Advocaat, de druk gesticulerende Pep Guardiola en de tierende Rinus “Migueli, g*dverdomme” Michels en zo hard hij kan roept “Loop door, Hay, loop door, Hay, loop dóór, Hay!!” sprinten zowel Tom als Hay in een sprint van 40 meter hun tegenstanders er uit, is de voorzet van Tom op maat en tikt Hay tot groot enthousiasme van alles wat Susteren is de 4-2 bekeken en beheerst binnen.

67. Omar redt hoog opspringend op een gevaarlijke lob. Brecht blokkeert het schot dat volgt uit de hoekschop, Jules moet rigoureus ruimen.

69. Dani op Renzo, afgeschermd, Kai en Brecht zitten er vervolgens weer goed tussen. NWC gaat va banque spelen, voor Susteren is het alle hens aan dek.

71. Niels onderschept goed, zijn afgemeten pass op Tom is maar net te kort.

72. Kai, Ghislain, Jules en Niels blokken goed, Dani (met zijn karakteristieke haakse-voet-in-de-vlucht) onderschept een volgende pass; het tempo ligt erg hoog.

73. Hoekschop NWC is voor Omar. NWCtrainer roept: “Volgende hoekschop meer van het doel af!”.

74. Susteren verdedigt collectief met man en macht. Een uitbraak van Hay en Renzo strandt.

76. Susteren blijft mooi voetballen; Tom verdedigt op de punt van de zestien met een hakje op Niels uit.

77. Alex komt voor Daan en kopt meteen een uittrap van Omar door; Renzo kan er niet bij.

78. Renzo passt op Alex; diens voorzet is te kort voor Tom.

80. Overtreding van Alex niet bestraft; voordeel voor NWC eindigt gevaarlijk in het zijnet.

81. NWC breekt door over rechts; een hoge bal over Omar verdwijnt in de lange hoek: 4-3.

82. Opnieuw alle hens aan dek; Kai, Brecht, Hay, Dani en Niels blokken, breken en ruimen.

84. Renzo, Hay en Tom zetten een gevaarlijke aanval op, maar ook de NWC-ers verdedigen scherp met alles wat ze nog kunnen geven.

87. Pass van Hay op Renzo; het geplaatste schot wordt gestopt.

88. Duracell-Kai onderbreekt een wanhoopsaanval van NWC.

89. Omar tikt een hard schot over. De hoekschop valt in de mêlee en stuit naar de linkerkant van de vijfmeter, waar een NWC-been sneller is dan de Susterenbenen van Ghislain, Niels en Omar: de bal gaat hoog in de touwen: 4-4. De NWC-side ontploft, de ontlading aan NWC-zijde is enorm. De Susterenspelers vallen ontzet in het gras.

90. Vrije trap tegen Jules; alles wat groen is gaat naar voren om deze magistrale wedstrijd alsnog volledig naar Susteren toe te trekken; de keeper vangt de hoge voorzet.

92. Ghislain redt een doorbraak van NWC in extremis. Beide ploegen spelen vol voor de winst.

93. Nog één keer gaan alle groenwitten naar voren, maar ook nu vangt de doelman de bal op. Dan fluit de scheidsrechter af, vieren de bezoekers hun kampioenschap en gaan de Susterenspelers, overladen met complimenten, maar nog even flink chagrijnig, naar het kleedlokaal.

Oude Rijksweg Zuid 11b, vanaf 18.30 uur

De barbecue brandt, de huisgemaakte salades worden op het buffet gezet. Onder het genot van desperado, hertog jan, bitburger radler, water en witte wijn worden de wedstrijd van vandaag en het voorbije seizoen geëvalueerd. Opvattingen over het nut, de noodzaak en de meerwaarde van actieve begeleiding en coaching van spelers , “ook van hen waarvan je mag verwachten dat ze zelf voldoende weten hoe ze moeten voetballen en dat ze elk duel alles moeten geven…” worden afgewisseld met wederwaardigheden over de voortgang op school, eigen ervaringen uit voetbalverledens bij Susteren, Susterense Boys, EVV en Sweikhuizer Boys en de karakteristieken van roemruchte trainers uit de voetbalamateurwereld.

De spelersgroep bedankt met een toespraak en passende, na een lange selectie zorgvuldig gekozen (maar niet echt) cadeau’s trainer Thomas, grensrechters Hans (“Dae is dèkker gesjors gewaes es mich”, vermeldt spreekstalmeester Mark nog terloops) en Wim, assistenten Bas en Milan, verslaggever Thijs en fotografen Wilfried en Raymond. Thomas geeft aan dat hij na de wedstrijd van vandaag trots is op wat deze spelers hebben laten zien, maar geeft ook aan dat het op momenten in dit seizoen beter had gekund “omdat er heel veel kwaliteit in deze groep zit”.

Collectieve conclusie van alle aanwezigen is dat de jongens met elkaar een leuk seizoen hebben gehad. Dave geeft aan dat de zon om 21.32 uur onder zal gaan.

Oude Rijksweg Zuid 11b, 21.26 uur

Hans gaat de voor Omar gereserveerde kipfilets en kipsatés opwarmen.

Oude Rijksweg Zuid 11b, 21.32 uur

Omars bord wordt volgeladen met vlees en salades en onder de goedkeurende blikken van zijn teamgenoten gaat ook de doelman genieten van het eten.

Gesprek laden