Miraculeuze ontsnapping SCS 1 in derby tegen SHH: invallers zorgen voor ommekeer

RedactieNieuws, Senioren, Wedstrijdverslagen

“Want greun en wit is neet te sjlaon”. Een bekende regel uit het clublied van onze vereniging. Tot ongeveer de 80e minuut van de derby in de 1e klasse F tussen SHH uit Herten en Sportclub Susteren, leek deze regel opnieuw op te gaan voor de in het groen gestoken ploeg. Helaas betrof het de thuisclub die eveneens groen als huiskleur voert en niet de ditmaal in het zwart wit geklede mannen van trainers Eric Marees en Ger Waaijen. Het scorebord gaf namelijk een duidelijke en verdiende 3-0 voorsprong aan voor SHH en het was  enkel de meest verstokte Susterensupporter die nog een klein kansje gaf voor de gasten. Een koude douche voor Susteren leek in de maak.

Een koude douche die paste in de moeilijke en onbehaaglijke weersomstandigheden als gevolg van regen en een harde koude wind dwars over het veld. Weersomstandigheden die goed voetbal lastig maakten. Desondanks kwam de thuisclub goed uit de startblokken in tegenstelling tot Susteren dat veelal achter de feiten aanliep. Dit resulteerde al in de 4e minuut in een eerste kansje voor SHH middels een schot dat echter gesmoord werd in de Susterenverdediging. Enkele minuten later volgde een kans op links, die net naast het Susterendoel ging. Vervolgens een schot over het doel in de 10e minuut. Pas in de 13e minuut volgde het eerste wapenfeitje van Susteren. Jammer genoeg bevond de hard werkende Susterenuitblinker Wout Rutten zich in buitenspelpositie. SHH bleef het betere van het spel houden en geholpen door de harde wind het doel van Susteren bestoken. In de 21e minuut leverde dat het eerste succes op toen spits Sten Kochanowski  de bal op behoorlijke afstand van het gastendoel in een keer op de slof nam. Met een mooi boogschot verraste hij daarmee de misschien iets te ver voor zijn doel staande Dylan Creemers, waardoor de 1-0 voorsprong voor SHH een feit was. Susteren leek in een keer wakker geschud door deze fraaie tegentreffer en had onmiddellijk daarna in feite direct de gelijkmaker moeten laten noteren. Bij zijn eerste schotpoging vond Wout Rutten nog de SHHdoelman op zijn weg. Bij zijn tweede teisterde hij de lat. De terugspringende  bal werd echter door de geheel vrijstaande Bart Dings over in plaats van in het doel gekopt. Na deze jammerlijke misser bleef de wedstrijd op en neer gaan, zonder dat er echter grote kansen werden gecreëerd. De rust leek dan ook in te gaan met een 1-0 achterstand, die gezien de harde wind Susteren in de 2e helft wellicht nog voldoende perspectief kon bieden op een positief resultaat. Helaas zorgde een foute ingreep van de doorgaans betrouwbare Dylan Creemers, hij liet een op het oog makkelijke bal uit zijn handen vallen, op slag van rust voor een verdubbeling van de achterstand. Casper Metsemakers wist namelijk wel raad met dit kadootje van Dylan, zodat onverwacht, maar niet geheel onverdiend beide ploegen aan de thee konden met een 2-0 voorsprong voor de thuisclub op het scorebord.

Direct na rust leek Susteren van plan iets aan deze achterstand te gaan doen. Een mooi afstandsschot van Luc Joordens kon ternauwernood door de SHHdoelman worden gekeerd. Ook de rebound van Raoul Jeurissen had een beter lot verdiend, doch helaas voor Susteren belandde deze in het zijnet. Deze opleving van Susteren was echter slechts van korte duur. Enkele minuten later was het namelijk de snelle en gevaarlijke Roel van Melick die met enkele fraaie kapbewegingen twee Susterenverdedigers het bos in stuurde en met een fraai schot de 3-0 voorsprong voor SHH op het scorebord bracht. Een dreun voor de gasten en de wedstrijd leek gespeeld. Susteren drong voor de vorm nog wel aan en creëerde ook enkele kansen. Met name de al genoemde Wout Rutten was bijzonder actief, maar helaas weinig succesvol in de afronding bij diverse pogingen in de 65e en 71e minuut. In de 73e minuut de grootste kans op de zogenaamde eretreffer voor Susteren, toen diezelfde Wout Rutten Youri Poper met een slimme steekpass vrij voor de SHHdoelman zette. Helaas schoof Youri de bal net naast de verkeerde kant van de paal. Hierna leek de wedstrijd uit te gaan als een nachtkaars. Echter niks bleek minder waar. SHH leek op rozen te zitten en wisselde enkele bepalende spelers, kennelijk met de bedoeling deze gezien de geruststellende voorsprong en het komende zware programma niet over te belasten. En ook Susteren bracht enkele wissels, in elk geval met het doel om wat nieuwe energie op het veld te brengen om toch nog te proberen iets aan deze onverwacht grote achterstand te doen. Aangespoord door met name de goed ingevallen Daan Katzenbauer en Tom Houps zocht Susteren inderdaad hierna steeds meer het doel van de thuisclub op. En plotsklaps keerde het tij. SHH leek vermoeid en een beetje de kluts kwijt. Zeker toen ook nog centrale verdediger Loek Bisschops mee naar het front werd gestuurd, ontstonden er in een keer wel hachelijke momenten voor het SHHdoel. Echter de tijd leek te kort en de achterstand te groot. Pas in de 81e minuut had Susteren succes toen Youri Poper een afvallende bal nu wel attent binnen wist te tikken. “De verdiende eretreffer voor Susteren die de stand een wat draaglijker aanzien geeft”, zo had uw verslaggever op zijn notitieblokje genoteerd, nog geen besef hebbend van de Houdini-achtige ontknoping die hierna nog zou volgen. Eerst was het namelijk nog Bart Dings die zijn vizier net wat te hoog gericht had om de directe aansluitingstreffer te scoren. Slechts een minuutje later viel deze dan toch door de ijverige Tom Houps na een slimme pass van Youri Poper. Op de klok viel de 85e minuut te noteren en de scheids had al aangegeven dat er best wel enkele minuten blessuretijd bij zouden komen. Zou het dan toch nog? Zou een niet meer verwacht gelijkspel er dan misschien toch nog inzitten. Het geloof bij Susteren was in elk geval duidelijk terug en de paniek bij de thuisclub even duidelijk voelbaar. Alles hoog voor de pot en hopen dat ie goed valt, dat was het devies. En ja hoor, in de 89e minuut werd de bal opnieuw slecht verwerkt door de SHH verdediging, waarna niemand minder dan linksachter Chris Potter met een droge knal de 3-3 op het scorebord wist te brengen. Maar nog was de koek niet op. In blessuretijd een identieke situatie voor het SHH doel en nu was het Loek Bisschops die de laatste zet gaf en Susteren op een even onverwachte als onwerkelijke 3-4 voorsprong zette. Alles wat Susteren heette sprong natuurlijk bijna letterlijk een gat in de lucht. Vlak voor het laatste fluitsignaal was het nog even billen knijpen bij een harde uithaal van een van de SHH voorwaartsen. Dylan Creemers stond echter op zijn post en wist met een prima reflex dit schot tot een hoekschop te verwerken. Deze hoekschop leverde verder ook niks meer op, waarna Susteren kon juichen bij het laatste fluitsignaal en tegenstander SHH begrijpelijk aangeslagen de kleedkamer opzocht. Hen wacht nog een zwaar seizoenslot om klassenbehoud te bewerkstelligen, terwijl Susteren door deze onverwachte ontknoping nog alle zicht houdt op een eveneens zinderend slot van de competitie gezien de mooie plek in de top van de ranglijst.

De komende twee weken zijn er geen competitieverplichtingen. Deze kunnen gebruikt worden om zoveel mogelijk pijntjes te laten helen om zodoende met een zo fit en groot mogelijke selectiegroep aan deze spannende eindfase te kunnen beginnen. Succes.