Nieuw coronaprotocol voor amateurclubs: dringende oproep aan iedereen om ze op te volgen

RedactieAccommodatie, Nieuws

Met de stijgende besmettingscijfers landelijk en ook in onze gemeente, gelden vanaf zaterdag 6 november nieuwe regels op het sportpark. Vandaag heeft NOC*NSF het nieuwe protocol gemaakt, welke we nu met je willen delen. Bij deze alvast een dringende oproep aan iedereen om zich aan deze regels te houden. 

 • Algemene regels voor iedereen
 • Wat te doen met een besmetting
 • Regels voor betreden sportpark
 • Regels voor betreden kleedruimtes 
 • Regels voor betreden kantine & terras
 • Woordje vanuit het bestuur

Regels die voor iedereen gelden
Als we ons allen aan de regels houden, lopen we het minste risico om besmet en ziek te raken. Denk daarbij niet alleen aan jezelf of aan teamgenoten, maar ook aan de leiding en onze vrijwilligers. Daarom een herinnering voor iedereen die het sportpark betreedt:

 • Heb je corona-gerelateerde klachten? Blijf dan thuis en laat je testen
 • Ga direct naar huis wanneer er tijdens de sportactiviteit klachten ontstaan en spreek elkaar hier op aan
 • Was vaak je handen, schud geen handen en neem de gebruikelijke veiligheids- en hygiëneregels voor iedereen in acht;
 • Houd buiten het sporten om zoveel mogelijk 1,5m afstand

Wat te doen met een besmetting?

 • Indien bij een lid Covid-19 wordt vastgesteld, volg dan de richtlijnen vanuit de overheid die moeten worden gehanteerd. De GGD geeft aan welke (quarantaine) maatregelen noodzakelijk zijn en stemmen samen met de persoon af wie als ‘nauw contact’ wordt aangewezen en wie als gevolg daarvan wel of niet moet worden geïnformeerd De gevolgen voor het ‘nauwe contact’ variëren per situatie (gevaccineerd / niet-gevaccineerd) en kunnen ook nog eens per regio verschillen.

Regels voor betreden sportpark
De 2de kamer ging (gelukkig) niet akkoord met het voorstel van het kabinet, waardoor er geen controle aan de poort hoeft plaats te vinden. Dit betekent dat sporters, vrijwilligers en publiek ‘gewoon’ welkom zijn. Echter is het advies om 1,5 meter afstand te houden naast de velden.

Regels voor betreden kleedruimtes & toilet

Hiervoor geldt dat iedereen vanaf 13 jaar een geldig coronatoegangsbewijs moet laten zien om de kleed- & doucheruimtes + toiletten te bezoeken. Wat de impact is op de teams en het doorgaan van de wedstrijden, is nu nog niet bekend. De KNVB komt begin volgende week met duidelijke voorschriften hoe we dit het beste kunnen organiseren.

Een uitzondering op de regel is dat vrijwilligers worden vrijgesteld van het vertoon van het ctb. Hierdoor kunnen trainers, leiders, materiaalmannen en overige mensen met een functie gewoon naar binnen. (meerijdende) Ouders zijn enkel welkom op vertoon van een ctb.

We roepen aan iedereen op (ook tegenstanders als ze het hier lezen) om zich aan bovenstaande maatregelen te houden. Waar nodig zal ook de gemeente Echt-Susteren worden geraadpleegd voor advies. Realiseer je overigens als sporter, supporter, toeschouwer, ouder etc. ook dat deze maatregelen eveneens gelden op de accommodaties bij uitwedstrijden. Uiteraard uit respect voor (de gezondheid van) de betreffende vereniging zelf, maar ook gewoon uit praktisch oogpunt. 

Regels voor betreden kantine & terras

Hiervoor geldt dat het betreden van de kantine & het terras enkel mogelijk is vanaf 13 jaar met een coronatoegansbewijs (kinderen t/m 12 mogen zonder ctb naar binnen). Om het controleren behapbaar te maken, is de toegang enkel mogelijk vanuit de hoofdingang. Het poortje bij het terras blijft open voor de brandveiligheid, maar mag niet worden gebruikt als entree.

We beraden ons momenteel hoe we de controle het beste kunnen indelen gezien de personele en vrijwillige bezetting. Als er leden, supporters of ouders zijn, die hier een steentje aan willen bijdragen, roepen we ze graag op om dit mede te delen via info@scsusteren.nl. Uiteindelijk zijn we allemaal vrijwilligers en zullen we het samen moeten doen.

Woordje vanuit het bestuur

De nieuwe maatregelen treffen ons hard in het groen-wit hart en dat beseffen we ten zeerste. Echter moeten we er met iedereen alles aan doen om deze gezondheidscrisis goed door te komen. En dat betekent meedenken met de zorg en de gezondheid van onze leden voorop stellen. 

We zullen onze leden nooit verplichten om te vaccineren of zelf regels bedenken waarmee we groepen uitsluiten, maar we vragen wel om er nog eens goed over na te denken. Het coronavirus zal voorlopig nog zijn weg volgen en we zijn er nog lang niet van af. Op de site van Rijksoverheid is alle informatie over vaccineren beschikbaar om zelf een besluit te nemen.

Het is een crisis waar we samen doorheen moeten en hopen zo goed mogelijk uit te komen. We gaan er wederom alles aan doen om jou als lid, supporter, vrijwilliger of sponsor te blijven betrekken bij de club en waar het kan zoveel mogelijk voetbal te faciliteren.

Met gezonde & sportieve groet,

Het bestuur.