“Nooit Opgeven, Altijd Doorgaan” te weinig tegen stabiel Susteren 2

Thijs ArtsSenioren, Wedstrijdverslagen

Asten, 15 oktober 2023Daar waar uw verslaggever sedert 2013 geen overwinning kon optekenen in Asten, daar pakt een strijdend SC Susteren 2 vandaag 3 punten tegen de nummer 2 van de lopende competitie. In een spannende, vlotte wedstrijd steunen de groenwitten op een stabiele verdediging, een hardwerkend middenveld en een bij vlagen gevaarlijke aanval. En daar waar de fusieclub uit het klokkenstadje aanval na aanval opbouwt, blijkt één geslaagde aanval in de 27e minuut van de bezoekers voldoende voor de overwinning. 

Onwaarschijnlijk

Met een dun bezette bank (Daan J en Jelle gekwetst, Jip als extra kracht), maar met Tom als –zo zal blijken- zeer welkome aanvulling kiest Thomas Sevriens voor een wat behoudender speelstijl tegen de subtopper. “Ich höb ze hie in Asten nog noaits eine gooje pot zeen voetballen”, vertrouwt Thijs de drie overige leden van de S-side toe, “’T zou fejn zeen es dat èns angesj ging vandaag”. De oranjezwarten zijn nochtans het meest in balbezit en dwingen Omar na 9 minuten tot een eerste redding, maar toch: een verrassend schot van Michiel zeilt 6 minuten later zeer kort aan de verre kruising voorbij. 

De redding van Stijn op de lijn twee minuten weer daarna is even curieus als onwaarschijnlijk: een scherpe vrije trap vanaf de rechterrand zestien wordt op de 11 meter in een mêlee van spelers over Omar gekopt, welhaast achteloos door Stijn met een hakbal van achter zijn rug van de lijn gehaald en verdwijnt keurig in de handen van de alerte Omar. “Redelijk onwaarschijnlijke redding”, verzucht de S-side.     

Overeind

Het spel speelt zich vooral op het middenveld af, waar NWC 2 een gaatje probeert te vinden, maar daar niet of nauwelijks in slaagt: “Ze breije, mer kómme d’r neet door”, constateert Jack Strijbos tevreden. En als Daan D en Bram eendrachtig uitverdedigen, Tom, David en Michiel met goed doorzetten twee vervolgduels winnen, brengt de kopbal van Michiel ineens Kaylen op drift, die zich tegen twee tegenspelers goed overeind houdt en beheerst binnenschuift: 0-1. Een minuut later is Tom alert bij slecht uitverdedigen van NWC’s keeper, maar komt een teenlengte te kort om de doelman vervolgens te verslaan.

Brille

Na een schotje van de thuisploeg naast Omar’s doel  zijn de twee laatste momenten in de eerste helft toch weer voor Susteren. Omar vangt een vrije trap af en schiet meteen ver uit naar Tom, die in een mooi moment van brille de bal dood maakt, meteen goed heeft liggen voor een vervolg, maar de één-twee met de hardwerkende Milan ziet stranden.  Goed uitverdedigen van Hay brengt Stijn op links in de positie om Kaylen weg te sturen, die zijn poging in extremis geblokt ziet.  Rust.

Boeiende pot

Met Bas voor Bram is het voor de bezoekers direct na rust meteen alle hens aan dek: Omar stopt een schotje (46e), Kaylen redt goed bij de achterlijn (50e) en Omar roept “Is voorbij” terwijl de bal bovenop de kruising tikt (51e). Jack Strijbos waarschuwt “’t wurt dreigender”, terwijl een schot vanaf links de buitenkant van de paal raakt, Hay en Sven uitverdedigen, daarmee meteen Tom op koers zetten, die tegen twee tegenspelers net te kort komt. Een volgende aanval is voor David, die kwiek zijn man passeert, maar zijn voorzet is net iets te scherp voor Kaylen. In de 72e minuut stuurt Sven Kaylen weg, die een duidelijke opdracht krijgt van Yvonne Simons (“Sjeet dae bal d’r in!”), maar kiest voor nog een kapbeweging in de 16, die er één te veel blijkt te zijn.

Thomas coacht zijn spelers gericht en houdt vast aan de speelstijl die minstens evenveel gevaar oplevert als de onophoudelijke stormloop van de thuisploeg. Jip komt voor de moegestreden Michiel en zet meteen Milan schuin vrij voor doel: het schot is goed, de redding ook. “Waas boetesjpel gewaes”, noteert Jack Strijbos. Nick komt nog voor David, die aan de rechterkant veel werk heeft moeten verzetten. Maar daar waar de laatste twee wedstrijden sprake was van te veel achteruit voetballen, daar blijven de groenwitten nu consequent doorspelen. Jip vangt de lange ballen een paar maal goed op, speelt éénmaal Nick bijna vrij (“Hij raakt ‘m wel, maar net de foute kant op”, glimlacht Monique Hulenkremer) en ook Tom krijgt de bal net te kort op het lichaam aangespeeld om op snelheid door te kunnen. Omar, vandaag uiterst stabiel keepend, plukt een hoog schot fraai onder de lat vandaan en Hay en Sven demonstreren nog de gretigheid door fel uit te verdedigen, waarop Hay doorstoomt,  de 1-2 met Tom aangaat, de achterlijn bereikt en terug legt op Jip, wiens dikke teen lang genoeg reikt om de bal naar de verre hoek te sturen, maar hem te weinig snelheid kan meegeven. Tom krijgt kramp, Milan en Sven lopen op hun tandvlees, Bas vormt een sta-in-de-weg voor de snelle linksbuiten en Daan D bekroont een goede pot met een degelijke verdedigende actie. In minuut 90+4 komt de laatste hoekschop voor NWC, die wordt naast gekopt.

Blessures

“Zo good höb ich ze dit jaor nog neet zeen voetballe”,  constateert de S-side tevreden, die bij het verlaten van de tribune netjes voorrang verleent aan twee geblesseerde vrouwelijke NWC-supporters: één op krukken, één met een enkel in het loopgips. “Gevoetbald?”, is de logische vraag. “Korfbal” en “een spelletje gedaan” zijn de verrassende antwoorden. Het kan verkeren.