Precies één jaar voorzitter van Sportclub Susteren: “ik had het met heel anders voorgesteld”

RedactieBestuur

Vlak nadat Wim Fiddelaers me op 16 juni 2019 de hamer overhandigde, dacht ik al bij mezelf: ‘Hoe zou ik hier volgend jaar staan? Zijn er dan 5 kampioensteams? Bereiken we een recordomzet in de kantine? Hebben we een leuke sponsoractiviteit georganiseerd? Ga ik dan nog wel door als voetballer?’. Allemaal vragen die min of meer in het niet vallen bij de huidige situatie. Hoog tijd om het jaar te beschrijven en vooruit te kijken naar een jaar met een beter einde van het voetbalseizoen.

Het 28-jaar durende hoofdstuk met Wim Fiddelaers als voorzitter is middels een feestweekend op een waardige manier afgesloten en ik heb zin in het nieuwe seizoen. Zowel als speler van het eerste elftal als ook als ‘chairman’ van de club. Een lijst met radicale veranderingen ligt er niet, want in de laatste 5 jaar is er al veel veranderd. Zeker op het gebied van communicatie, evenementen, binding en digitalisering.

Eerste verzonden mail als voorzitter

Daags na het evenement op mijn vaders verjaardag mag ik gelijk aan de bak. Er komt een auteursrechtelijke claim binnen voor een geplaatste foto van een gele kaart op de site. Of we even € 500 willen overmaken. Ik trek de mail naar me toe, want (je raadt het al) ik was ook degene die de foto had geplaatst op de site. Daar waar ik de foto vandaan haalde, stond echter niks bij, dus naar mijn mening had ik niks fout gedaan. De eerste mail is dus een excuusmail / smeekbede om onder de claim uit te komen. Het loopt met een sisser af.

Handtekeningen

Een langlopend project wordt in de zomer afgesloten met het plaatsen van twee bijzondere handtekeningen. Allereerst ééntje voor het wijzigen van de (vernieuwde) statuten. Daarnaast wordt bij Notaris Piek in Susteren door secretaris Leo Hamers en mij een handtekening gezet onder de ‘akte van vestigingen zakelijke recht van opstal’. Kort gezegd, het kantinegebouw is nu officieel van Sportclub Susteren. Bijna tegelijkertijd zet ik mijn handtekening voor de koop van een woning. Gelukkig is het nog zomer…

Geen 3de elftal

Het plan is om met 7 seniorenteams te starten, maar het blijkt nog een jaar te vroeg. De bezetting rondom het nieuw prestatief 3de elftal krijgen we niet rond en heeft ons doen besluiten om het team terug te trekken. Dan moet het volgend jaar maar gebeuren.

Drukste Europarcs Voetbalweek in 10 jaar

Iets waar ik als coördinator 4 jaar bij betrokken was, bereikt een mooi hoogtepunt met de komst van Twan Feron als nieuwe coördinator. Maar liefst 157 (50 meer dan 4 jaar eerder) hadden zich opgegeven om een week lang te genieten van sport, spel, plezier en techniek onder begeleiding van 20 vrijwilligers. Je moet het maar doen, een week lang vrij pakken of niet ingepland willen worden bij je bijbaantje om een groepje voetballende kids te begeleiden. Soms hebben de ouders dan ook niet helemaal door hoeveel tijd er gestoken wordt in het organiseren hiervan, want voor de financiën is het geen vetpot.

Bezetting

Het doet me goed om Bas Stams als nieuwe coördinator te zien naast Raymond Houps. Zij nemen de jeugd onder hun hoede en zijn het verlengstuk van bestuurslid jeugdzaken Roger Beulen en bestuurslid interne communicatie Peter Versloot. Het intromapje voor de leiders is geboren en de bezetting is rond, mooi!

Diverse trainers volgens hun KNVB-opleidingen en intern worden ze aan de hand meegenomen door Jan Lauers. De assistent van Jurgen de Haan weet het zelfs zo ver te krijgen dat trainer/leider van het tweede elftal Ger Waaien zijn diploma haalt. Voor de kerst wordt ook bekend dat we als club doorgaan met het duo rond het eerste elftal. Van beide kanten ‘klikt het’ en zullen ze ook in 2020-2021 voor de groep staan.

Verlenging met Hoofdsponsor Europarcs

Je mag het rustig weten, maar zonder hoofdsponsor heeft elke club een gat in de begroting. Rennen kan ik op dat moment niet wegens een knieblessure, maar ik kan gelukkig wel de hand schudden van Parkmanager Coen Prince voor een nieuw tweejarig contract met Europarcs Resort Limburg. We gaan elkaar nog meer versterken door crossverwijzingen te maken.

Rustig verlopen jaarvergadering

Mijn eerste jaarvergadering vindt plaats op vrijdag 13de december. Het is tevens de eerste jaarvergadering voor penningmeester Tim Sampers, die het met ondersteuning van Ward Schonbrodt keurig in orde heeft. Er is een klein positief resultaat en de vergadering verloopt verder volgens plan.

Eerste kampioenen zijn bekend

Binnen 4 uur mogen we maar liefst twee kampioenen bekendmaken. Zowel de JO10-2 als ook het G-Team wonnen hun kampioenswedstrijd en konden niet meer worden ingehaald.

Durven

De evenementjes in de kantine zijn geliefd onder de leden. Elke maand is er wel iets te doen en organiseert een team, het bestuur of de evenementencommissie iets moois. Na de seizoensopening / teampresentatie, de mossel- en satéavond, de sinterklaasmiddag voor de kids, de ‘Roast of the Sint’ bij de senioren en de winter wandeling, is het tijd voor een nieuw hoogtepunt: De Kleedlokalenparty. Iets wat al 2 jaar in mijn hoofd zit, wordt werkelijkheid. Die avond wordt vanuit acht kleedlokalen live of via Spotify muziek gemaakt voor 150 aanwezigen (uitverkocht). Het zag er prachtig uit met medewerking van collega-bestuurslid Wilbert en Stan Peters. Dat zelfs Gerrit (80) en Toos (79) staan te dansen op mijn house-setje, zegt mij genoeg. Op 8 januari 2021 staat editie #2 gepland.

Regen, wind en Vastelaovend

Veel gevoetbald wordt er niet in de maanden januari en februari. Zeker niet voor Mike en Jort, want die twee worden respectievelijk uitgeroepen tot prins en jeugdprins van “ ’t Graasboerreriek in Zöstere”. Ze stralen op onze Vastelaovesgezèt en ze stralen in de kantine als we dubbel liggen van het lachen tijdens ‘de derde hehehehelluf’.

Moeilijke beslissing

Dat het voorzitterschap te combineren is met het spelen in het 1ste elftal, wist ik al toen ik het jaar als vice-voorzitter actief was. Het is druk, maar aangezien ik niet graag stil zit, is het te doen. Echter neemt het huisje tijd in beslag en ben ik in oktober geswitcht van volledig zzp’er naar 1 dag zzp’er en 4 dagen in dienst bij Mediahuis Limburg (De Limburger). En dan leef ik op dit moment nog als vrijgezel. Stel dat er straks een vriendin in beeld komt, verdient zij natuurlijk ook tijd en aandacht. Het is een lastig besluit, maar ik heb de trainers daarom verteld dat ik volgend seizoen niet meer prestatief ga voetballen. Het brengt toch een druk met zich mee om telkens weer aanwezig te zijn, gefocust te blijven en te presteren. Na 11 of 12 seizoenen zeg ik daarom vaarwel tegen het voetballen om half 3 en kies ik voor recreatief voetbal in de ochtend.

En dan slaat het noodlot toe

Terwijl ik samen met 400 andere getuige ben van de installatie van de eerste Limburgse commandant van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (familie van mij), spreekt Premier Rutte het land toe. ‘Blijf zo veel mogelijk thuis, werk vanuit thuis, geen evenementen boven de 100 personen en sluit de sportclubs’. Huh wat? Ja, ik lees het goed, de bekerwedstrijd van die avond uit in Venray gaat niet door en ons sportpark wordt gesloten. Bizar.

Impact corona-virus

Geen trainingen, geen wedstrijden, geen getapte biertjes, geen broodjes kipburger, geen fysieke vergaderingen en ga zo maar door. Alles wat er (tijdelijk) niet is, leg ik vast in een video. Hopende dat de leden het waarderen om toch een stukje van het sportpark te zien. Terreinknecht Gerrit pakt met Math (onder supervisie van John) de rustperiode aan om het terrein op te schonen, terwijl we met het dagelijks bestuur via Zoom vooral kijken naar de impact.

Geen kantineomzet in de belangrijkste tijd van het jaar. Dat is nogal wat. En hoe zit het met sponsoring? Welke bedrijven staan straks überhaupt nog overeind? De vaste lasten lopen door, maar waar kunnen evt. op korten? Mogen we gebruik maken van landelijke regelingen? Komt de KNVB met steun? Hoe lang gaat dit duren? Wat doen we straks met de indelingen? Hoe regelen we de bezetting? Mag de voetbalweek in augustus doorgaan? En misschien wel het belangrijkste, hoe behouden we onze leden?

Allemaal vragen die spelen in de periode maart – juni, waarvan sommige nog actueel zijn. Middels nieuwsbrieven, de site en social media houden we onze leden, vrijwilligers en sponsoren op de hoogte van de ontwikkelingen. Het doet me veel deugd dat er vanuit de leden bv. geen enkel mailtje is gekomen met vragen over de contributie. En wat betreft sponsoring hebben we reeds een helpende hand uitgereikt en gaan samen kijken naar de toekomst.

Er zijn belangrijkere zaken

Daar waar ik het hierboven heb gehad over inzet, tijd en geld, valt dat in het niet bij de mensen die ons zijn ontvallen / gezondheidsproblemen hebben. Collega-bestuurslid Roger Beulen (40) kreeg op de dag voordat hij zou beginnen als corona coördinator een zwaar herseninfarct. Dan staat de wereld echt even stil als je dat hoort. Ook het verlies van Marcel Davidson (59), recentelijk Hein Hagen (52) en enkele oud-leden raakt ons zwaar. Mooi om te zien is hoe we elkaar troost bieden in die tijden. Dan merk je dat de voetbalclub een stukje meer is dan alleen maar een partijtje met 2 doelen.

Hoe nu verder?

Dus…. Terugkomend op de titel van het verhaal, ik had me het eerste jaar heel anders voorgesteld. Een stuk minder hectisch mag wat mij betreft wel. Met het bestuur en de vrijwilligers eromheen kijken we uit naar volgend seizoen. Op voetbaltechnisch gebied rondom de jeugd zijn Jos Wackers, Wilbert Smeets en Peter Versloot stappen aan het zetten, de teams zijn inmiddels ingeschreven, er wordt weer stilaan gedacht aan evenementen, iedereen mag weer het veld op om te trainen (sommige op anderhalve meter), de Europarcs Voetbalweek is uitverkocht en gaat door, we zijn bezig met een nieuwe site en digitale werkomgeving. Kortom, genoeg om naar uit te kijken.

Kevin Hoffmans

Voorzitter Sportclub Susteren

(Reageren? Dan kan naar info@scsusteren.nl)