SC Susteren 2 komt tegen Sparta ‘25 2 wederom niet op gang

Thijs ArtsAlgemeen

Beek en Donk, 26 november 2023- Voor het tweede opeenvolgende seizoen voetbalt SC Susteren 2 uit bij Sparta ’25 2 een moeizame wedstrijd. Hoewel gedreven en met de zichtbare wil om een goed resultaat neer te zetten komt de ploeg van Thomas Sevriens gedurende 90 minuten nooit echt goed op gang. De 2-1 eindstand staat al na 45 minuten op het scorebord. Op het doorweekte, erbarmelijke veld krijgen de bezoekers slechts een handvol kansen op de gelijkmaker en blijft de thuisploeg uiteindelijk –letterlijk-  het best overeind.

Veld 2

In de wetenschap dat de ervaring met het hoofdveld van Sparta ’25 vorig seizoen al niet al te best was,  is er de zekerheid dat de kwaliteit van veld 2 nog meer van stabiliteit, lichaamsbeheersing en techniek zal gaan vragen.  En vanuit het gegeven dat de meeste amateurvoetballers geen selectie aan voetbalschoenen tot hun beschikking hebben is er het vooruitzicht op meerdere glij- en schaatspartijen.  “’t Veldj waor nog sjlechter es de boerewei in Deetere[1]”, is de kwalificatie van Hay na afloop[2]. Yvonne Simons en Monique Hüllenkremer constateren tijdens de tweede helft dat “het veld iets bol lijkt te lopen; daarachter ligt het lager, lijkt het wel”.

Klassiek

De 1-0 na ruim 10 minuten is inmiddels een klassieker uit oogpunt van SCS 2: een aanval van Sparta ’25 2 wordt door Joeri en Bas goed onderbroken en terwijl Sven razendsnel de omschakeling wil verzorgen en de op scherp staand Tom wil wegsturen, wordt zijn pass geblokt, Sparta’s rechtsbuiten –die slecht terugverdedigt waar Kaylen in de aanvalmodus staat- wordt weggestuurd, Hay komt te laat en Omar is kansloos op de schuiver in de lange hoek.

Meerdere hoekschoppen, geen kansen

Het harde werken van Sven en Jort op het middenveld levert via Michiel, David en Tom verschillende hoekschoppen op, evenals een geblokt schot van Hay. De hoekschoppen leiden nochtans niet tot kansen: ze komen te laag of vliegen over alles heen. Datzelfde overkomt ook de in zwartgroen spelende thuisploeg, die ook niet altijd goed overweg kan met polletjes en kuiltjes. De verdiende gelijkmaker komt na 35 minuten uit een afgeslagen hoekschop, waar Michiel, Milan en David goed storen, Sven de bal oppikt en met een fluwelen voetbeweging de bal vanaf rechts subtiel de linkerkruising instuurt: 1-1.    

“Weej hebbe gèn bos”

Lang duurt de gelijke stand niet. Een botsende bal blijft hangen tussen Joeri, Bas en twee Sparta-aanvallers. Één Spartaan handelt het snelst, Omar is opnieuw kansloos: 2-1. “Dor stuurt ie ze moi ’t bos ien”, merkt een Sparta-fan op “Dèh mót ie dukker doen”. “Weej hebbe gèn bos hier”, is het droge antwoord van zijn buurman. 

Moeizaam

Onversaagd gaan de elf van Sevriens opnieuw op jacht naar de gelijkmaker. Milan’s lob op aangeven van Jort is een prooi voor de keeper, een gestroomlijnde aanval via Kaylen, Hay (buitenkant rechts), Michiel en Tom verdient meer, net als schoten van Milan (rakelings naast) en Tom (over). Aan de andere kant moet Omar redding brengen bij een lastig schot. Het blijft moeizaam buffelen en het combinatievoetbal is bij momenten ver te zoeken. Slotakkoord van de eerste helft is voor Tom, die goed de achterlijn opzoekt, gevaarlijk de zestien binnengaat, maar de bal uit zijn voorzet op Michiel en Milan via een Spartaanse voet als een boemerang  recht op zijn neus terugkrijgt.

“’t Wil neet”

Met Daan J voor Jort zwoegt SCS 2 in de tweede helft verder in een wedstrijd die ondanks de beste bedoelingen niet op gang lijkt te komen.  In de 48e minuut redt Omar met een reflex met de voet en haalt Sven bij de daarop volgende hoekschop de bal van de doellijn. De overname van Milan leidt tot een uitbraak van Tom, die wordt verijdeld.  Daan D en Nick komen voor Michiel en David. Daan J, Milan en Hay glijden onderuit in verwoede pogingen hun duels te winnen, Sparta’s buitenspelers schieten voorzetten uit ogenschijnlijk goede posities hoog de vangnetten in en Bas lanceert eveneens een vuurpijl in een poging Tom weg te sturen. Het veld bezorgt de spelers meerdere hoofdbrekens. Daan J raakt de bal wel heel goed, maar zijn schot suist nipt langs de verkeerde kant van de paal. Daan D schiet over na een combinatie met Nick. Aan de andere kant moet Omar twee maal goed redding brengen om erger te voorkomen. Voorzetten van Tom en Sven vinden in de zestien geen vervolg. “’t Wil neet”, verzucht de S-side.

Positief

Jelle komt voor Bas. Hoewel hij nog wedstrijdritme mist (twee torpedo’s op de rechtsbuiten maken dat duidelijk) is zijn rentree, bij de nog lopende blessures/pijntjes van Bram en Stijn, positief nieuws.

Met de moed der wanhoop

De bezoekers nemen het initiatief steeds meer in handen en pogen met de moed der wanhoop nog een gelijkmaker te forceren.  Aangestuurd door Joeri stoomt Hay op, maar komt niet tot een schot. Kaylen vindt Tom op rechts, diens voorzet landt bij Nick, Daan D’s schot wordt geblokt. Als Sven Milan aanspeelt en deze al struikelend nog Daan D de zestien instuurt flakkert de hoop op de 2-2 op, maar ook deze poging gaat naast.  Omar komt nog naar voren als Tom een hoekschop neemt, Joeri en Jelle vangen de afgeslagen bal op, waarna Daan J nog een laatste vrije trap mag nemen, die echter een prooi voor Sparta’s keeper wordt. En dan is het gedaan.

Gelijkspel verdiend

“Een gelijkspel was verdiend geweest”, stelt Monique Hüllenkremer. En daar sluit de rest van de S-side zich bij aan.  


[1] Welke wei precies wordt bedoeld blijft onduidelijk. Zij die nog met of tegen de voormalige VV Dieteren hebben mogen voetballen weten dat dit voormalige hoofdveld toch altijd redelijk goed van kwaliteit was

[2] Een carrière als KNVB-consul lijkt in diens verschiet te liggen