SCS 1 doet zichzelf de das om in bekerduel tegen sterk EVV

RedactieNieuws, Senioren, Wedstrijdverslagen

Waren het de zenuwen? Was het onervarenheid of wellicht zelfs een beetje hoogmoed? Speelde het gemis van sterkhouders Lars Toonen en Luc Joordens toch een grotere rol dan gedacht? Of was het gewoon het gevolg van het sterke spel van de thuisclub in de eerste helft? Wie het weet mag het zeggen. Maar feit is dat de vooraf met veel spanning en verwachting tegemoet geziene bekerderby tussen 4e divisionist EVV en onze trotse koploper in de 1e klasse al na een klein half uur gespeeld was.

Met de in gebruik name van de prachtige nieuwe kantine van thuisclub EVV en zeker ook door het grote aantal toeschouwers, begon de wedstrijd in een mooie ambiance. Bijzonder was de entree van beide teams op de muziek van de kersverse nieuwe carnavalskraker “Vastenach” van Spik en Span. Uiteraard complimenten voor de goede muzieksmaak en -keuze van de EVV-omroeper. Alleen jammer dat de regels “Oh waat ein nach, ich haw noait gedach det hie de hemel zoew versjiene, zoa gauw de zòn weer geit verdwiene en het laeve nao òs lach” achteraf vooral van toepassing bleek op op de thuisclubaanhangers.

 Vanaf de 1e minuut zat EVV feller dan onze groenwitten op de bal en creëerde hiermee ook een duidelijk veldoverwicht. De 1e grote kans was echter in de 9e minuut voor Susteren toen Youri Poper op links goed doorging op een diepe bal. Helaas voor de in grote getale aanwezige Susterense supportersschare, belandde de bal slechts op de paal. Hierna was het initiatief snel weer aan de thuisclub. Een vrije schotkans in het strafschopgebied ging in de 11e minuut nog hoog over, maar slechts een minuutje later stond onzeker ingrijpen van zowel doelman Raf Crommentuijn als de Susterendefensie aan de basis van een ongelukkige overtreding op EVV aanvaller Chefrino Eind waardoor de bal terecht op de stip ging. Dit buitenkansje liet de geroutineerde Eind zich niet ontgaan, waardoor de 1-0 al snel op het scorebord kwam. Susteren liet het hoofd niet hangen na deze tegenslag, maar had veel moeite met het felle en jagende EVV waardoor de groenwitten niet in hun normale spel kwamen en regelmatig de fout in gingen. Desondanks ontstonden er af en toe bij een snelle uitval ook kansen op de gelijkmaker, maar de overigens wederom zeer verdienstelijk spelende aanvoerder Kai Schmitz en met name Wout Rutten waren jammer genoeg te slordig in de afwerking.

In de 21e minuut kreeg Susteren door dit gebrek aan scherpte de deksel op de neus. Opgejaagd door enkele EVV’ers speelde de doorgaans uiterst solide Rick Michiels te zacht terug op zijn eigen doelman, waardoor deze de bal ongelukkig tegen een tegenstander opschoot en de bal voor de schietgrage voeten van opnieuw Chefrino Eind belandde. Die had geen moeite de bal vrij voor open doel in te schieten en EVV hiermee op een 2-0 voorsprong te brengen. Susteren leek na deze nieuwe tegenvaller van slag en EVV voerde de druk nog meer op om de wedstrijd voortijdig al te beslissen. In de de 26e minuut ging eerst een vrije schietkans gelukkig voor Susteren nog net voorlangs het doel. Echter slechts 2 minuten later was het opnieuw raak voor de thuisclub na wederom niet resoluut genoeg ingrijpen van de Susterenachterhoede. Na een snelle combinatie had de gevaarlijke Amin Elaji de bal voor het inschieten. 3-0 en de wedstrijd was in feite gespeeld. Het sierde Susteren dat het toch bleef proberen nog iets van de wedstrijd te maken. Een schot van de ijverige Bart Dings in de 30e minuut en een kopbal op de lat van Wout Rutten na een strakke voorzet van Chris Potter hadden een beter lot verdiend en de wedstrijd nog een beetje spannend kunnen maken. De rust kwam derhalve met een duidelijke 3-0 voorsprong voor de thuisclub.

Na rust eenzelfde beeld. EVV leek begrijpelijkerwijze een tandje terug te schakelen en de gasten deden hun best toch nog terug in de wedstrijd te komen. Ondanks verwoede pogingen daartoe bleek Susteren niet bij machte er nog een echte wedstrijd van te maken. Er kwamen opnieuw enkele kansjes. Zo kwam Bart Dings in de 60e minuut een teenlengte te kort om succesvol te zijn. Een poging van Youri Poper in de 82e minuut leverde evenmin het gewenste resultaat op en in de 86e minuut was het opnieuw Bart Dings die bij een vrije schietkans helaas de paal op zijn weg vond. Diverse kansen dus voor Susteren om in elk geval de eer te redden tegen het slim spelend EVV dat de wedstrijd verder volledig onder controle leek te hebben en van plan was deze professioneel over de streep te trekken.

Uw verslaggever was al bezig met zijn kladpapiertje op te vouwen en de pen terug in de etui te stoppen, totdat in de 88e minuut een scherpe voorzet van rechts bij de 2e paal binnen getikt kon worden door de attente Youri Poper. De eer was dus gelukkig toch gered voor de gasten. Maar hier bleef het niet bij. Enkele minuten later was ook Bart Dings trefzeker toen de bal uit een scrimmage voor zijn voeten belandde. Met een vlammend schot wist hij de wedstrijd toch nog onverwacht spannend te maken. Jammer genoeg kwam zijn 3-2 te laat om nog voor een onverwachte surprise te zorgen. Hoewel de spanning bij de thuisclub ineens hoog opliep – de bediener van het scorebord leek zelfs zo geschrokken of was het een bang voorgevoel, dat hij de stand eigenhandig opvoerde tot 3-3 – bleef de schade beperkt en kon EVV uiteindelijk toch wel verdiend gezien het totale wedstrijdbeeld de wedstrijd bij het laatste fluitsignaal winnend afsluiten.

Zo kreeg deze bekerkraker uiteindelijk nog een onverwacht spannend slot. Voor onze groenwitten zit het bekeravontuur er op. Het is tijd na een mooie eerste seizoenshelft de accu even op te laden om 21 januari 2024 weer aan de slag te kunnen met de volgende uitdaging: de topper tegen het onbekende doch goed presterende Valkenswaard. Hoewel deze wedstrijd eigenlijk als thuiswedstrijd voor Susteren te boek staat, zal deze in goed overleg gespeeld worden in Valkenswaard omdat deze vereniging op het eind van het seizoen diverse festiviteiten gepland heeft. Iedereen fijne feestdagen en een voorspoedig, gezond en sportief 2024 gewenst.