SCS 2: de wedstrijd die gewonnen moet worden wordt gewonnen

Thijs ArtsWedstrijdverslagen

Heerlen, 24 maart 2024De wedstrijd tegen nummer laatst VV Bekkerveld 2 is zo’n wedstrijd die moet worden gewonnen. De ervaring bij Meerssen 2 leert dat zoiets nooit vanzelf gaat. Ook vandaag moet SC Susteren 2 meermaals achterin alle zeilen bijzetten. Een goedbedoelde, maar ongelukkig uitgevoerde Bruce Lee-actie van Bas leidt na 44 minuten bovendien tot een rode kaart. Desalniettemin houdt de ploeg van Sevriens in de tweede helft de controle over de wedstrijd. Inclusief een Tor des Monats is de eindstand van 1-4 wellicht iets geflatteerd, maar wint de technisch betere ploeg.

Vroege achterstand

De zoektocht naar een parkeerplaats rond sportcomplex A gene Bek maakt dat uw verslaggever zich enige minuten te laat kan melden bij de dugout. En terwijl een hevige maartse bui toeschouwers en spelers geselt en de bezoekers het spel bepalen (met gevaarlijke hoekschoppen van Tom, scherpe passes van Youri en Gijs, schoten van Nick en Tom) komt de nog licht geblesseerde Hay melden dat het 1-0 is voor Bekkerveld: “Nao 4 menuute; fuitje achterin aafgesjtraof”.  De stevige wind maakt dat de achterhoede van de blauwwitten meerdere ‘vrije ballen’ inlevert, maar zorgt er ook voor dat de groenwitten achterin zeer alert moeten blijven. Stijn en Michiel verdedigen uiterst consequent, Jelle en Daan ondersteunen elkaar op links. Toch moet Omar na 25 minuten redden in een 1 op 1-situatie en mist Bekkerveld even later een enorme kans vanaf 5 meter.

Keuze

Waar Thomas kort en gericht coacht (“Bas!”, “Sven!”, “goede aanval, mannen!”, “en nu naar voren!”) is de Bekkerveldtrainer iets meer van de bespiegelingen: “Het is een keuze, wat gevaarlijker is” legt hij zijn rechtsbuiten voor, om ook zelf meteen het antwoord te geven “Maar een bal door het midden is meestal gevaarlijker dan een bal over de vleugel”. Bekkervelds voorwaartsen staan gedurende de gehele wedstrijd overigens zowel in het midden als op de vleugels vaak buitenspel.

Terechte gelijkmaker

Nadat eerst een mooie aanval via Daan-Jelle-Tom-Nick-Youri-Tom wordt afgerond met een schot over het doel, wordt in de 33e minuut een voorzet van Youri weggekopt, brengt Bas de bal in één tijd weer terug in de zestien, controleert Youri zeer vaardig, om de bal in de rechterbenedenhoek te schieten: 1-1.

Zwabberen

De laterale wind zorgt even later voor een schrikmoment als Omar bij een dieptepass roept “mijn!’, maar buiten de zestien de zwabberende bal mist. Jelle, Michiel en Stijn zijn echter alert en ruimen.

Bruce Lee

Sven en Bas spelen sterk op het middenveld, waar Tom tot frustratie van zijn tegenspelers van links naar rechts zwerft: “Hei! Daar gaat die 10 weer!”.

Als Bas in minuut 44 een ‘hangende’ bal probeert te raken, is zijn Bruce Lee-achtige sprong fraai van stijl, maar raakt hij ongelukkigerwijze vooral ook de tegenstander. Rood is zijn deel. Sevriens schakelt over op 4-3-2. Zijn ploeg blijft het betere van het spel houden.      

Omar

Direct na rust redt Omar eerst bij een doorbraak van Bekkerveld en gooit hij zich meteen ook vol voor de aanstormende rechtsbuiten, die gehinderd door de in fel oranje getooide Susterendoelman het doel niet weet te vinden. Even later is hij ook op post bij een lepe poging van diezelfde rechtsbuiten in de korte hoek. In de tweede helft zijn ook alle hoge ballen een prooi voor de Susterendoelman, die in deze man-minder-situatie rust en kalmte uitstraalt. Dat geldt ook voor middenveld (Youri-Tom-Sven) en achterhoede (Stijn-Michiel-Daan-Jelle), die degelijk en rustig blijven en de thuisploeg weinig kansen geven.

Voorsprong

Stijn (2) komt voor de moegestreden Gijs (“Gijs haet good gesjpeeld vandaag”, stelt Yvonne Simons). Waar Michiel en Stijn over rechts een aanspeelpunt hebben als Tom één van zijn vele loopacties start, daar controleren Daan, Jelle en Nick de linkervleugel. Een inworp van Jelle gaat naar Daan, die Youri inspeelt, die met één beweging zijn tegenspeler kwijt is en Sven over links de zestien in stuurt . Diens schot met links in de korte bovenhoek is droog en hard: 1-2.

Tor des Monats

Nick heeft ontelbare sprints getrokken en krijgt kramp. Daan krijgt een stel noppen tegen zijn wreef bij een lange pass, zodat Hay alsnog even moet opdraven. Bekkerveld drukt naar voren, maar als ook de doelman ver voor zijn doel een diepe bal geeft en Youri die beheerst op de borst opvangt en Tom inspeelt, draait de jonge Houps, overziet de situatie en schiet vanaf de middenlijn de bal over de vergeefs en vertwijfeld teruglopende doelman. De bal verdwijnt tussen diens graaiende hand en de lat perfect in het doel: 1-3. “Tor des Monats”, stellen Ruud en Thijs unaniem.

Stijn (2)

Het slotakkoord is voor de ingevallen Stijn (2), die in een flits de bal afpakt van Bekkervelds rechtsback en zich daarmee doorgang verschaft en alleen op het doel kan afgaan. Zijn beheerste afronding valt samen met het eindsignaal: 1-4.

Blije gezichten

De groenwitten verzamelen zich met blije gezichten voor een groepsfoto na afloop. “Deze moosjte ze wènne; good dat dat ouch gebeurd is”, concludeert de S-side.