SCS 3 wint leuke derby tegen Susterse Boys 1

RedactieWedstrijdverslagen

Susteren, 28 augustus 2022– Terwijl aan de lange, hete en extreem droge zomer geen einde lijkt te komen, bereiden de Boys van de Hei en SCS3 zich middels een alleraardigste eerste pot van het seizoen 2022-2023 voor op beker en competitie. Technisch zijn de westerlingen wat beter, maar over de gehele wedstrijd bezien krijgen de Oost-Susterenaren de betere kansen. De ploeg van trainer Voncken is echter effectiever: 2-3.

Femke Bol

Oud-SCS-keeper Quinten Denis is de vlaggenist van dienst bij de blauwwitten: “Kneeblessure; ze weite nog neet of ’t get van de meniscus is of van de kruusbandj”. Brian Voncken (in afwachting van de sneeuw om zijn kwaliteiten te laten zien) en Tom Houps hebben plaatsgenomen op het gezellige terras op de Hei. Tom’s scheenbeenblessure, opgelopen bij een poging om in Chersonissos –ondanks een enigszins vertroebelde blik- Femke Bol na te doen, waarbij een laaghangende ketting toch een onneembare horde bleek,  is inmiddels hersteld.  

Op het veld merken de spelers dat niet alleen Burak Yilmaz moeite moet doen om conditioneel weer op peil te komen na de vakantie.  Na een goede sliding van Freek moedigt Voncken hem aan: “Good! En wil ‘m weer höbbe, Freek, wil ‘m weer höbbe!”.  De middenvelder verontschuldigt zich:”Ich bèn gein 18 meè”.  

Enthousiast

Huub Voncken coacht zoals gewend hartstochtelijk en enthousiast. Het voorkomt nochtans niet de  1-0, omdat een hoge bal raar in de zestien valt, Hay ‘m niet weggewerkt krijgt, het schot op de lat stuit en Boys’ linksbuiten sneller kopt dan Nick. De goed keepende Stef redt buiten de zestien nog een keer met het hoofd, vooraleer Mark en Kevin na de drinkpauze voor Freek en Guus komen (“Jónges, effe op aom kómme”). Ook de scheids pakt even zijn rust en legt de S-side uit dat hij deze zomer bij werkzaamheden bij de schutterij en Beegden een ijzeren buis in zijn nek heeft gekregen en door zijn fysiotherapeut is gemaand “allein mit klein peskes te renne”. “Waert geer in de wedsjtried dan neet oetgedaag óm toch groatere pes te numme?”, vraagt een bezorgde Guus. “Gelökkig veult hae zich  door uch pès noe nog neet oetgedaag”, constateert Thijs nuchter.  

Kopballen

Direct na herbegin gaat Nick op avontuur, dat eindigt in een hoekschop. Die wordt door Quinn vanaf links goed voorgegeven en zeilt scherp naar de tweede paal, waar Jip boven alles en iedereen uittorent en hard de 1-1 binnenkopt. “Ich zègk niks euver ’t effek van de wissels”, glimlacht Voncken naar zijn bank. De tweede helft is nog geen 2 minuten bezig als Kevin vanaf rechts hard voorzet. Ditmaal is Mark alerter dan zijn tegenspeler en kopt zuiver en snoeihard binnen. Niet veel later omzeilen de Boys slim de buitenspelval en is Stef kansloos: 2-2.


Vloeiend

Voncken wisselt met regelmaat. Ghislain backt zowel links als rechts, Freek wisselt middenveld voor de linksbackpositie, Hay schuift naar voren, Jip gaat centraal achterin. Ook in die wisselende posities nemen de groenwitten het heft in handen, forceren Guus en Delano een hoekschop, die Milan hard halfhoog voorzet. Kevin benut het cadeautje dat hem door een slechte Boys-aanname wordt aangereikt: 2-3. Een strakke pass van Niels (door Voncken eerder nog gemaand om sneller terug naar zijn positie te gaan [“Hae löp gvd es of ’t ganse veldj van häöm is!”]) brengt Ghislain in schietpositie. Diens schot wordt gestopt, evenals schoten van Guus en Kevin, terwijl Hay met links nog een keer over schiet. Een fraaie, vloeiende aanval over links via Freek-Kevin-Hay-Mark-Hay-Kevin leidt tot een laatste schot van de ervaren Hofmanns, dat over gaat.

“Laot dae bal valle”

Tegen het einde van de wedstrijd roept de Boys-trainer tot driemaal toe “Laot dae bal valle, ’t is gedaon!”.  Evenals uw verslaggever lijken ook zijn spelers die uitdrukking nog niet te kennen. Een nadere toelichting door de Susterense Boys-aanvoerder (“Lange bal nao veur”) blijkt noodzakelijk. Na vier breedtepasses sterft de bedoelde lange bal echter in het laatste fluitsignaal. En terwijl een aantal spelers hun torso’s nog even blootstelt aan de zon, wordt de scheidsrechter gefeliciteerd met zijn vermogen de hele wedstrijd “mit klein peskes” te hebben geleid.