SCS 3 vangt afwezigheid kersverse vader Jip goed op met glansrol voor Mark Eberson

RedactieWedstrijdverslagen

20-9-2020:
SC Susteren 2 – VV Eijsden 2 12 – 0
SC Susteren 3 – Sporting Sittard 2 6 – 1

22-9-2020:
RKSNA 1 – SC Susteren 3 1 – 3

27-9-2020
VV Caesar 2 – SC Susteren 2 2 – 5
RKVV Wijnandia 2 – SC Susteren 3 1 – 2


De wereld deze week:

  • Ook het Oktoberfesst in Stein krijgt –ondanks de poging van een coronaproof ingerichte feesttent- uiteindelijk toch geen vergunning;
  • Het aantal coronabesmettingen in met name de Randstad stijgt; Feijenoord- en WillemII-supporters worden gemaand zich te houden aan de coronaregels om te voorkomen dat het betaald voetbal weer zonder publiek zal moeten gaan spelen;
  • Rond de enclave Nagorno Karabach laait opnieuw de strijd op tussen Armenië en Azerbajdjan

Wijnandsrade, 27 september 2020In een wedstrijd waarin beide ploegen weinig kansen creëren amuseert het publiek zich desondanks. Het spel is levendig, de 22 actoren van Wijnandia en Susteren vinden voldoende thema’s voor meerdere interessante onderlinge gesprekken en met een winnend doelpunt zo’n 5 minuten voor tijd is er zo waar sprake van een pakkende apotheose. Daar doen de drie mager beschreven bladzijden in het notitieboekje van uw verslaggever niet aan af. “Je zult weinig hoogtepunten hebben kunnen noteren”,  raadt Peter Versloot direct na de wedstrijd al de kop boven dit verslag. Voor Susteren geldt dat de afwezigheid van Jip, die zijn rol van midvoor moet inruilen voor een haast even grote verantwoordelijkheid als vader, goed wordt opgevangen.

Toeristische route

Jozette meldt zich iets te laat bij de S-side, maar heeft als geldige verklaring dat haar TomTom een route heeft bedacht via Heerlen-Noord, Ten Esschen, Brommelen en Swier. Thijs merkt op dat zulks inderdaad iets weg heeft van de kortste omweg, tegelijkertijd wel een mooie toeristische route is.

Der Unparteidische

Hay’s tante Ria, tante Riek en ome Hein, allen woonachtig in Wijnandsrade, melden dat na vijf minuten nog niets is gebeurd en dat de scheidsrechter het voormalig hoofd der direct naast het sportcomplex gelegen  lagere school van Wijnandsrade is. Hoewel “der Unparteidische” daarmee uiteraard alle schijn tegen heeft zal ook Wilfried na afloop toegeven dat “hij naar twee kanten toe wat foutjes heeft gemaakt” en dus niet partijdig was. Hays peetoom Hein worstelt gedurende de wedstrijd zichtbaar met de vraag of hij voor de thuisploeg dan wel voor zijn petekind moet supporteren. Hij vindt in de corona-maatregelen een goed excuus om meestentijds zwijgend de wedstrijd te aanschouwen.

Eerste helft

Waar Axel met twee reddingen al een voorschot neemt op de titel “Man of the match” komen de groenwitte voorwaartsen Randy, Guus en Delano weliswaar een paar maal dreigend richting de zestien van de thuisclub (Hay: “Ich vóng Guus ’t good doon es vervenger van Jip”), maar echt gevaarlijk wordt het niet. Milan, Daan en Hay zwoegen op het middenveld zonder echte doorbraken te kunnen forceren (Hay: “Mien passes op Delano waore sjus get te hel”) en achterin houden Mark P., Niels, Bram en Bas op een drietal momenten na het overzicht en hebben de bezoekers geluk als een mislukte voorzet boven Axel via de lat weer het veld in ketst. In de 37e minuut forceert Delano een hoekschop, die Hay neemt (“Woveur geit dae neet veur de kis sjtaon?”, vraagt de S-side), de bal zeilt keurig naar de tweede paal, waar Mark P. kopt, diens bal van de lijn wordt gehaald maar Randy met een mooie halve omhaal de bal precies in de verre hoek schiet: 0-1. Op slag van rust volgt een tegenaanval over rechts, roept Hay nog “Linkerbein! Linkerbein”, schiet de rechtsbuiten inderdaad met links, redt Axel fraai, maar is kansloos op de rebound: 1-1.

Toneelacademie

Hoewel de spelers van Wijnandia na de stilte van de corona-lockdown de meeste behoefte lijken te hebben aan een goed gesprek laten ook de bezoekers hun stem horen. Randy gooit de klassieker “Kènt nooooit!” er weer eens in op het moment dat hij wordt afgevlagd voor buitenspel en Milan betoogt overtuigend “Ich höb toch de bal!”, hetgeen logisch lijkt omdat hij daarvoor zijn tegenstander tegen het gras heeft gewerkt. Bram en Axel manen in de tweede helft tot rust op het moment dat elke overtreding door de blauwwitten wordt aangegrepen om een discussiegroepje op te starten. Wijnandia’s nummer 8, die al geel had voor een enkeltrap tegen Hay, wordt door Mark fel van de bal gezet, krijgt weliswaar een vrije trap mee, maar besluit om toch ook iets van persoonlijke genoegdoening voor zichzelf te creëren en duwt Mark voor de ogen van de S-side tegen het kunstgras. Mark –die de avond van te voren Ajax’ Tagliafico een toneelstuk heeft zien opvoeren tegen Vitesse- grijpt naar zijn niet aangeraakte hoofd en stort theatraal ter aarde. Wetend dat Mark nog twijfelt over een studie aan de Hogere Hotelschool dan wel de Toneelacademie reageert de S-side met een kalmerend “Jow, sjtank mer weer op, Mark”.

Grensrechters

Tante Ria merkt op dat er na de rust “eine nuuje grensrechter” langs de lijn staat. Thijs legt uit dat elk team een grensrechter uit de eigen gelederen heeft die vlagt bij de eigen verdediging en dus meewisselt van kant na de rust. “Dat verklaort ouch woveur aanvallers ummer ‘kènt noooooit’ roope es ze aafgeflaote waere veur boetesjpel”.  Hij laat de verdere uitleg van het fenomeen ‘buitenspel’  overigens verder wijselijk achterwege.

Gouden wissel

Met Johan voor Milan en Mark E.  voor Guus probeert Niels Schonbrodt de wedstrijd halverwege de tweede helft nog een keer te laten kantelen. Het zullen gouden wissels blijken. Er zijn reddingen van Axel en Bram en  tussenkomsten van Bas, Niels, Daan en Johan voor nodig om die kanteling niet naar de verkeerde kant te laten plaatsvinden. Daan schiet nog mooi net over en Delano is tweemaal dicht bij een doelpunt op aangeven van Randy en Mark E.  En dan, als bijna iedereen zich heeft ingesteld op een gelijkspel, komt Bas mee naar voren, gaat in de rechterhoek een samenspel aan met Bram en Hay en terwijl de aanval lijkt te stranden valt de bal tussen vier blauwwitten en drie groenwitten in een klein niemandsland, reageert Mark E. het snelst, steekt tussen twee verdedigers door en geeft vanaf de punt van de zestien in één beweging de bal voor en  waar Delano en Randy klaar staan zweeft het leder rustig over de doelman heen naar de verre paal en zakt zachtjes in het net neer: 1-2. Met het gevoel van de naderende overwinning op zak forceren Randy en Delano nog een hoekschop, die Hay neemt, ditmaal op het hoofd van Bas, die fraai op de lat kopt. Hay pikt het leer op, maar ziet zijn kogel op de vuisten van de keeper uiteen spatten.

Opdracht

De S-side, ervaren als zij is, deelt glimlachend in de vreugde van haar ploeg, wetend dat een gelijkspel hier meer in de rede had gelegen dan een overwinning. Als Niels Schonbrodt met het schoolbord met rode en zwarte magneetjes over de parkeerplaats loopt vraagt Peter wel nog even: “Ik ben benieuwd met welke tactiek je ze het veld op hebt gestuurd. Ik kon het niet herkennen”. “De opdracht was ‘winnen’”, lacht de trainer gevat terug.

[1] Corina meldt glimmend van trots dat Delano in deze wedstrijd een hattrick heeft gescoord