Woord van de voorzitter: Sportclub Susteren 2017, op naar 2018

RedactieAlgemeen, Bestuur

We zijn net alweer begonnen aan 2018, 2017 ligt achter ons. In de voetbalwereld zijn we dan halverwege het jaar, sportief gezien moet voor de meeste teams binnen onze club het spannendste gedeelte nog gaan komen. Hoewel dit dan ook niet het meest logische moment is om terug te blikken zo gaande de rit, zat ik de afgelopen dagen toch na te denken over onze grote vereniging en realiseerde me dat er veel gaande is binnen Sportclub Susteren en dat er ook veel mooie dingen gebeurd zijn in het achter ons liggende jaar 2017. Maar ook, dat er hardnekkige problemen waren (en deels nog wel zijn) binnen de bezetting in de leiding van met name enkele lagere jeugdteams. Dat deze problemen grotendeels zijn opgelost doordat ouders zich geroepen voelden om in te springen doet dan wel weer erg goed. Complimenten en nogmaals veel dank!

Een van die mooie ontwikkelingen is de grote vooruitgang die we gemaakt hebben in de (digitale) communicatievoorziening, onze site, nieuwsbrief, facebook etc. Hier mag ik Kevin Hoffmans als jong bestuurslid wel complimenteren. De jonge generaties zijn op een erg betrokken wijze aan het instromen in de organisatie, brengen nieuwe kennis in en zorgen voor deze vooruitgang binnen de club. Op deze manier zal alle nieuws en informatie wel bij de leden die geïnteresseerd zijn terecht komen. En hoewel dat zo is, is het ook niet verkeerd om nog eens wat zaken die me nu door mijn hoofd gaan, bij elkaar te brengen dacht ik. Dat is de reden dat ik nu achter mijn laptop zit en dit neerschrijf. Ik zal ongetwijfeld niet volledig zijn maar er komt vast nog een moment om dat te corrigeren. Ook zal dit wellicht volgens sommige lezers vanuit hun eigen perceptie en ervaring door een te rooskleurige bril geschreven zijn. Ook dat mag zo zijn, maar in zo’n grote organisatie die nagenoeg geheel aan het draaien wordt gehouden door vrijwilligers mogen er ook dingen fout gaan of nog niet helemaal goed geregeld zijn. Ik weet uit eigen ervaring na al die jaren als geen ander wat, vaak achter de schermen, gevraagd wordt van al die mensen die er altijd zijn voor de club. Met z’n allen zorgen deze mensen ervoor dat Sportclub Susteren is wat ze nu is. Een vereniging om trots op te zijn, daarvoor wil ik een groot compliment overbrengen aan alle medewerkers die de club op dit moment rijk is maar ook aan allen die daar in de achter ons liggende jaren aan hebben meegewerkt. Komt misschien een beetje uit de lucht vallen midden in zo’n terugblik maar is hier wel helemaal op zijn plaats.

Zomaar een greep uit 2017 en wat er aan staat te komen maakt extra duidelijk wat ik bedoel.

 • SCS O-19 (A1) kampioen in de hoofdklasse en promoveert voor eerst in historie naar 4e divisie
 • SCS O-17 (B1) promoveert via nacompetitie naar Hoofdklasse
 • 1e elftal, periodetitel en 2e plaats in 1e klasse, speelde landelijk nacompetitie voor promotie
 • als klap op de vuurpijl werd ons G-team helemaal aan het eind van het jaar kampioen! Geweldig. Grote complimenten voor alle begeleiders van ons G-team!
 • geslaagde verkoop carnavalskrant 2017, voor het eerst vanuit de kantine, zeer gezellig
 • carnavalsavond 2017 in Hermeniezaal, leuke optredens, geweldige sfeer
 • prachtige seizoensafsluiting senioren en oudere jeugd in Gala zomerkleding
 • eveneens in de zomer een mooie seizoensafsluiting voor de jongere jeugd
 • weer een geslaagde Van Wissen-voetbalweek voor de regionale jeugd met veel nieuwe spellen
 • mossel/schnitzel-, quiz- en toepavond voor leden, sponsors en supporters
 • met de hoofdsponsor en de co-sponsoren werd een gezellig bezoek aan een Bundesliga-wedstrijd gebracht
 • eind 2017 hebben wij een mooie ontwikkeling op gebied van voetbalbeleid bekend kunnen maken. Onze huidige hoofdtrainer Jan Lauers zal vanaf volgend seizoen bij onze vereniging verder gaan als assistent-trainer, Jurgen de Haan wordt de nieuwe hoofdtrainer. Daarmee beschikt Sportclub Susteren dan over twee zeer gekwalificeerde trainers uit de top van het amateurvoetbal en hiermee zetten wij tevens vol in op de eerder afgesproken beleidsprioriteit op gebied van ontwikkeling en doorstroming jonge (jeugd-)spelers naar de selectie. Er ontstaat nu meer ruimte om aandacht te geven aan de ontwikkeling van jeugdspelers en jeugdtrainers in de bovenbouw en jonge spelers uit het 2e elftal. Beide trainers hebben hun sporen op dat gebied ruimschoots verdiend als trainer in de jeugdopleiding bij onder meer PSV, Roda JC, Fortuna Sittard, Racing Club Genk. Het voornemen is om jonge spelers uit 1,2 en jeugd naast hun huidige eigen team bij elkaar te brengen in een beloftenteam en zo toe te groeien naar een toekomstige selectie.

Bestuurlijk

Maar ook bestuurlijk gebeurde en gebeurt er het een en ander. We zijn als bestuur volop bezig met een zekere en stabiele toekomst van de club. Ik zei het al, de jongere generaties zijn betrokken bij de club en steken de handen mee uit te mouwen. Daar zijn we erg blij mee en prijzen we ons gelukkig mee. Inmiddels worden belangrijke posities binnen het bestuur van de vereniging ingenomen door jonge mensen, iets om trots op te zijn en een prachtige basis voor de toekomst. We bekijken de komende maanden gezamenlijk binnen het bestuur wat de beste taakverdeling voor de toekomst is en welke uitbreiding en verbreding nog gewenst is op de weg naar verdere verjonging en toekomstzekerheid van Sportclub Susteren. Heel mooi dat dit zo kan binnen onze vereniging.

In de loop van dit jaar heeft Jos Wackers met pijn in het hart besloten om zijn bestuurslidmaatschap neer te leggen. Hij vond zijn bestuursrol niet meer te verenigen met zijn positie als wethouder. Voor de club heel jammer maar er is volle waardering en respect voor zijn besluit. Jos is 32 jaar bestuurslid geweest en heeft allerhande bestuurstaken vervuld, in de laatste jaren als vice-voorzitter en met het taakgebied voetbalzaken.

En onlangs heeft Gerrit Ermans aangekondigd dat hij bij de komende ledenvergadering zijn bestuurslidmaatschap zal neerleggen. Gerrit is dan 53 jaar bestuurslid geweest, zijn dagelijkse taak blijft hij gewoon vervullen.

Verder kijk ik erg positief terug op het ontstaan van onze klankbordgroep, deze is bedoeld als platform waarmee het bestuur een enkele keer per jaar afstemming zoekt over bepaalde ontwikkelingen binnen de club, de groep heeft echter nog een vrij kleine samenstelling. Dit overleg heeft een mooie start gemaakt en de groep is zeer betrokken. Ik hoop dat wat meer leden daarin willen gaan deelnemen.

Een enorm succes van het afgelopen jaar is het invoeren van de “ambassadeur”. Ambassadeurs kunnen Sportclub Susteren jaarlijks financieel extra steunen en kunnen daarbij rekenen op een passende waardering van de club. Met de gedreven aanpak van Wim Peters zijn er binnen enkele maanden al meer dan 100 ambassadeurs Sportclub Susteren! Financieel ook weer een belangrijke stap voor de toekomst van onze vereniging. Dat laatste geldt ook voor het aantreden begin 2017 van onze nieuwe penningmeester Ward Schonbrodt. Met Ward kan Sportclub Susteren zich voor de toekomst gelukkig prijzen met een gekwalificeerde jonge penningmeester.

U ziet, er is veel te vermelden over wat er gebeurt en gebeurde binnen onze vereniging. Goed om daar op deze plek bij de start van een nieuw jaar eens even bij stil te staan. Een nieuw jaar dat we zeker met plezier en vertrouwen tegemoet kunnen zien. Maar wensen zijn er natuurlijk ook. Ik spreek de hoop uit dat de mogelijkheden die de KNVB inmiddels biedt voor ‘’ouderen-‘’voetbal in competitieverband ook binnen Sportclub Susteren voet aan de grond gaan krijgen. Het zou mooi zijn als Sportclub Susteren ook in deze competitie met mini-teams van voetballers boven 35 en 45 jaar te zien zal zijn.

In de zomer van 2018 zal het ook alweer 20 jaar geleden zijn dat we ons mooie sportpark Suëstra in gebruik namen. Destijds met vereende krachten en heel veel inzet van vrijwilligers tot stand gebracht en sinds die tijd een geweldig uithangbord voor de club. Bijna dagelijks zijn er nog steeds mensen vrijwillig bezig om ervoor te zorgen dat Suëstra een park blijft om trots op te zijn en waar het fijn vertoeven is. Complimenten! We zullen in de zomer zeker stil staan bij dit ‘’jubileum’’.

Tot slot, binnenkort in 2018

 • op zaterdagochtend 3 februari wordt vanuit de kantine (vanaf 10.30 uur) de carnavalskrant 2018 verkocht. Dat wordt de 55e uitgave die door onze vereniging verzorgd wordt. Een bijzonder jubileum, 5 x 11 jaar. Dat gaan we vieren, we zullen er na de verkoop een bijzondere middag van maken, een ‘’zitting’’ met artiesten en veel gezelligheid in onze kantine. Noteer het alvast.
 • vrijdag 5 januari is de traditionele nieuwjaarsbijeenkomst vanaf 20.00 uur in de kantine
 • zaterdag 6 januari speelt Fortuna Sittard in ons sportpark tegen Patro Eisden. Aanvang 15.00 uur. Leden Sportclub Susteren hebben gratis toegang.
 • dinsdagavond 9 januari is om 19.30 uur de wedstrijd Sportclub Susteren1 – Fortuna Sittard

Al met al weer een actieve start van het nieuwe jaar. Voor dat nieuwe jaar wens ik iedereen namens het gehele bestuur veel goeds, gezondheid en geluk. En natuurlijk ook een mooie en succesvolle 2e seizoenshelft en veel verenigingsplezier!

Wim Fiddelaers,

Voorzitter.