Zöstere 4 redt ’t weer

RedactieAlgemeen

Het was de laatste kans voor het vierde van Susteren om zich te handhaven in de 5de klasse. Omdat de Slekker Boys in een doordeweekse inhaalwedstrijd onverwacht van FC RIA won, stonden de jongens van het vierde weer op gelijke hoogte. De tegenstander was Herten, dat aan één punt voldoende zou hebben om kampioen te worden, met de nadruk op ZOU!

Het was alles of niets voor Susteren. Op het sportpark in Herten stonden veel toeschouwers langs de kant om de kampioenkandidaat aan te moedigen. ’s Morgens aten ze spek met ei, de DJ stond klaar om te draaien, de platte kar was van de akker gehaald en bijna iedereen had zich maandag vrij gevraagd. Reden genoeg voor trainer John Janssen om met een defensieve opstelling het veld in te gaan. Zo werd er voor een 4-5-1 opstelling gekozen waarbij de vleugelspelers een verdedigende taak kregen. Die tactiek wierp zijn vruchten af want ook al kreeg de thuisploeg de meeste kansen, de jongens van Susteren gingen de rust in zonder tegendoelpunt. Met een 0-0 stand was er dus nog niets verloren en was alles mogelijk.

In de tweede helft was SHH vooral in de beginfase de betere ploeg. Langs de rechterkant was de thuisploeg erg gevaarlijk en creëerde zo aantal grote kansen. Gelukkig was Manuel van der Linden in bloedvorm en wist net als in de eerste helft het doel schoon te houden. Susteren was voornamelijk in de counter erg gevaarlijk. Tegen alle verwachtingen in was het Marcel Bonten die fraai de 0-1 op het scorebord zette. Vanuit de counter werd Marcel diep gestuurd die op het laatste moment de doelman uit zijn doel zag komen en de bal over de keeper in de verre hoek wist te schieten.

De ontlading was groot want met deze stand was Susteren zeker van handhaving. Slekker Boys had een doelsaldo van -43 en Susteren van -28. Bij winst van beide ploegen was het dus Susteren dat aan het langste eind zou trekken. SHH werd wakker geschud en deed er alles aan om te scoren gelijk te trekken. Dat lukte met nog een kwartier op de klok. Via de rechter kant werd een strakke voorzet gegeven die Manuel nog van richting kon veranderen maar bij de tweede paal was het toch de nummer 10 die de bal in vrije doel wist te tikken. Met 1-1 was Susteren weer afhankelijk van het resultaat van de Slekker Boys maar er werd alles aan gedaan om niet te verliezen.

Susteren kwam nog met de schrik vrij doordat er een overtreding werd gemaakt net buiten de 16 meter van het doel. De thuisploeg kon niet van deze gevaarlijke situatie profiteren. Met nog iets meer dan 10 minuten op de klok gebeurde er iets wat niemand aan zag komen. Een diepe bal in de 16 meter richting het doel van SHH werd in een verdedigende actie met Freek Postma door een medespeler over de doelman heen gekopt. De grensrechter claimde nog voor buitenspel maar hier was geen sprake van. De scheidsrechter die overigens een goede pot floot, keurde de eigen goal goed. Met een 1-2 voorsprong was Susteren met nog een kleine 10 minuten op weg naar een grote stunt.

In de slotfase was Herten de betere ploeg maar mede door de bal weg te werken wist Susteren het doel te verdedigen. De blessuretijd duurde voor Susteren eindeloos maar uiteindelijk klonk het eindsignaal van de scheidsrechter. De teleurstelling bij de thuisploeg en toeschouwers, die het kampioensfeest naar alle waarschijnlijkheid een week moeten uitstellen.

De mannen van het 4de waren uitzinnig. Trainer John Janssen was na afloop zeer emotioneel: ‘Jaorelangk höb ich de men mit väöl plezeer getraind en bön ich mitgewaes nao wedstrijde. Det ze mich dit noe aandoon in miene onofficiële lètste wedstrijd es trainer is fantastisch. Ich weit zeker det ’t kommend duo Erik Derhaag & Remy Jongen hiej nog väöl plezeer aan geit belaeve’.

Na afloop bleek de winst broodnodig te zijn geweest want ook de Slekker Boys wist te winnen van SNA 1. Susteren 4 blijft ook volgend seizoen in de 5de klasse voetballen en naar alle waarschijnlijkheid zal het jaarlijkse uitstapje dan ook groots gevierd worden.